Při poskytování těchto stránek nám pomáhají soubory cookie. Používáním stránek s tím vyjadřujete souhlas.
Další informace.
Ú v o d n í   s t r á n k a  |  Kontakty   
Velkoobchod s ovocem a zeleninou. Čerstvost, kvalita, rychlé doručení.
Udírny Bradley a Borniak - vyzkoušejte elektrické digitální udírny


Nakládání a marinády > Jak naložit maso na uzení

Jak naložit maso na uzení


tatnda (115) - xxx.xxx.164.4 (?)
3.11.2011 12:01

4.3.11 je tady pěkný návod nebo ve vláknu A až Z o uzení

Ukázat polohu příspěvku v diskuzi >
Připojit reakci

Vše o zahradě - rostliny, ovoce, zelenina, zahradní technika, nářadí, doplňky, bazény a jezírka
   << Předchozí příspěvky | <...6, 7, 8, 9, 10...>   
                           

Jak naložit maso na uzení


iguka (18) - xxx.xxx.40.193 (?)
3.11.2011 11:50, počet návštěv: 630765
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Tak včera jsem 5,5 kila masa potřel česnekem se solí, dal jsem maso natěsno na sebe do nerezového hrnce a šup do lednice. Teď nevím, jestli je lepší dávat lák nebo to nechat na sucho. Co radíte jak dál? Na uzení nespěchám, počítám 4 týdnu určitě, že maso bude v lednici.  Mám ho zalít lákem? Pokud ano, jaký je nejlepší poměr soli láku a jak dál postupovat?

Připojit reakci   
                           

Jak naložit maso na uzení


tatnda (115) - xxx.xxx.164.4 (?)
3.11.2011 12:01
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

4.3.11 je tady pěkný návod nebo ve vláknu A až Z o uzení

Připojit reakci
                           

Jak naložit maso na uzení


PP. (68) - xxx.xxx.70.100 (?)
3.11.2011 13:46
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Klidně může být týden na sucho. Občas očuchejte kosti.

Připojit reakci
                           

Jak naložit maso na uzení


vyslouzil (569) - xxx.xxx.65.50 (?)
3.11.2011 17:27
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Úplně nasucho maso nebude, Nasolené pustí šťávu, která vyplní vzduchové mezery. Sám se ale kloním k nasolení 2 - 3 dny nasucho a pak zalit lákem.

Připojit reakci
                           

Jak naložit maso na uzení


iguka (18) - xxx.xxx.104.32 (?)
3.11.2011 20:58
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Projel jsem diskuze a každý doporučuje maso naložit jinak. Nicméně všichni doporučují maso zalít lákem. Zítra ho zaliju lákem- na 1 litr vody dám 100g soli a 10 g cukru. Nejdřív všechno rozmýchat ve vodě a pak teprve vařit lák 20 minut? Co pak, mám nějaká maso oplachovat, přeskládat nebo to nechat vychladnout a zalít? Co potom, kdy přeskládat maso? Ty kousky masa jsou vcelku malé. V jedné staré knize se píše, že naložení stačí 2-3 týdny, je to možné?

Připojit reakci
                           

Jak naložit maso na uzení


vyslouzil (569) - xxx.xxx.65.50 (?)
3.11.2011 22:09
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Proč vařit 20 minut? Stačí přejít varem - lák je pak trvanlivější než rozmíchání za studena.
Malé kousky by mohly být zta 3 týdny prosolené. 
100g soli na litr vody, tedy cca 10%ní lák mi přijde příliš slaný, pokud s ním zaléváte již nasolené maso. 

Připojit reakci
                           

Jak naložit maso na uzení


vlapro (8) - xxx.xxx.79.48 (?)
3.11.2011 22:18
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Někdo maso třeba ještě česnekuje a do láku přidává divoké koření. Prostě dej vařit vodu, přidej poměr soli a převař to pár minut. Nech to zchladit v lednici, ať to při zalití nemá vyšší teplotu než je maso a zalij to. Já maso po dvoudenním naložení nasucho nijak neoplachuju, pustí šťávu, kterou nevylévám a rovnou to zaliju. Je třeba maso ještě zatížit, aby bylo opravdu zcela ponořené, já používám žulovou desku. Maso přeskládávám po týdnu. Sem tam i lák vyměním. Já si maso porcuji zhruba na 750g kusy a rty opravdu ty 4 tádny minimálně potřebují. Zkus maso v průběhu naložení nakrojit, podle řezu uvidíš. Správně naložené maso by mělo být na řezu narůžovělé. To jsou mé poznatky
Připojit reakci
                           

Jak naložit maso na uzení


iguka (18) - xxx.xxx.104.32 (?)
4.11.2011 7:00
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

ok chápu, kolik tedy mám dát poměr soli na přípravu láku?

ještě doplním, že jsem dával 2 dkg soli na kilo masa, když jsem maso potíral v solné směsi s česnekem.

Připojit reakci
                           

Jak naložit maso na uzení


vlapro (8) - xxx.xxx.79.48 (?)
4.11.2011 19:22
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Také to tak dělám, dávám asi 22g na kilo masa při suchém nasolení. Pak to po dvou dnech zaliju lákem, kdy dávám 90 - 100g soli na 1 litr vody. Krátce převařím, vychladím, zaliju. Po týdnu obracím. Nikdy se mi ani ostatním koštujícím nezdálo maso přesolené. Maso před uzením rozvlažím v horké vodě, vyjmu, osuším a šup s ním do udírny, kde zhruba 1 hodinu topím trošku víc, ať to dopopravdy oschne a pak najíždím na svých 60 stupňů.. Každý má svůj postup.. Zajímalo by mě, jak moc nechávají oheň v topeništi hořet ostatní..
Připojit reakci
                           

Jak naložit maso na uzení


iguka (18) - xxx.xxx.104.32 (?)
4.11.2011 19:57
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

A kolik soli si dával na maso, když si nakládal na sucho?

Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky) >> | <...6, 7, 8, 9, 10...>   
Založit nové téma Nápověda
  Název diskusního téma   Počet příspěvků   Datum   Počet návštěv
Domácí šunka hlaďoučká jako od řezníka11.3.20192387
Domácí šunka7925.1.2018199538
Jak naložit maso na uzení19615.1.2018658449
Jak naložit krkovičku v celku a jak ji upéct?515.7.20175360
Nakládání masa - problém4117.11.201656811
Jak naložit nutrii na uzení?626.10.201619272
Jak naložit kuře na uzení414.4.201334196
Klobásová směs213.6.201210801
Chuť uzeného masa, tak trochu jinak28.11.20109950
Úvodní stránka | Informace o serveru | Podmínky užívání
(c) Lupo Media 1999 - 2019
Jak Google využívá data, když používáte weby nebo aplikace našich partnerů