|
 |
Nakládání a marinády > Domácí šunka
|
|
Nejnovější příspěvky v tomto vláknu:
Já jsem koleno vařil v kuse (jen vykostěné) ..., vyslouzil, 25.1.2018
Já bych 1 kg vaříl 1 hodinu a určitě bych ub..., host, 24.1.2018
Dobrý den, chtěl bych se zeptat jestli někdo..., host, 24.1.2018
Kupte nový teplomět, vařte maximálně na 75 s..., host, 29.10.2017
.Nevím jak bych jeden kus cpal do tlačenk..., vyslouzil, 5.5.2016
|
 |
|
|
 |
 |
|
Jaral (1) - xxx.xxx.34.162 (?)  8.9.2008 9:42, počet návštěv: 206368 Přejít na: tento příspěvek (zjistit adresu)
Dobrý den, máte někdo zkušenosti s výrobou domácí šunky? Prosím, poraďte. Maso nakládám do solného láku (1 kg masa 25g soli), nechám min.dva dny odležet ve formě v sáčku a vařím při 80°C, 1 kg 2 hod., někdy i více. Šunka se mi vždycky chuťově "zvrhne" v obyčejné jakoby vařené maso, tvar drží. Nemohu najít chybu, možná by se mělo přidat i nějaké koření, ale nevím jaké, aby šunka chutnala šunkovatě. Rychlosůl nechci používat. Děkuji za rady, Jarek.
Připojit reakci
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
vyslouzil (575) - xxx.xxx.85.27 (?)  8.9.2008 11:35 Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Jestli nakládáte do láku celý jeden kus masa na 2 dny, je to málo. Nahradit to lze injekcemi koncentrovaného solného roztoku (24dg soli na l litr vody, 100 ml roztoku do 1 kg masa). Trocha rychlosoli maso obarví dorůžova. Chcete-li být jako profíci, kterí vyrobí ze syrového masa za 100 Kč uzenou rolku za 79 kč, můlžete nastřikovat roztokem želatiny.
Druhou možností je nakráíjet maso na kostky (jako na guláš), pak 2 dny naložení asi stačí. Nasucho, bez láku ovšem. Nasolené maso, aby se spojilo, je třeba dloho míchat, naklepávat nebo jinak narušit, aby se kousky k sobě slepily.
Koření šunku šunkou neudělá, někdy pomůže cukr.
Připojit reakci
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - xxx.xxx.49.208 (?) 19.9.2008 11:15 Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Dovolím si připojit se k vaší debatě o receptech na šunku.Přiznám se o přidání cukru jsem ještě neslišela.Já dávám do 1 kg masa 15 g soli,5 g rychlo soli,0,5 dl vody a 0,5 dl mléka. A masa dávám dvojí, třeba králík + vepřové nebo ktůtí + vepřové.Právě dělám 4 dávky jelikož budeme udit tak to chci nechat navoňat.Tož přeju hodně úspěhů a dobré chuti.
Jožka
Připojit reakci
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - xxx.xxx.135.2 (?) 10.11.2008 14:51 Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Dobrý den, mám dotaz. Ačkoliv po uvaření šunka vypadá, jak má, tři až pět dní poté začne na povrchu šednout. Lze tomu nějak zabránit, respektive co dělám špatně (nakládám do láku 1kg masa=1,25g soli+1,25g rychlosoli cca na tři týdny)? P. Novák
Připojit reakci
|
|
 |
|
 |
|
 |
Pokračování této diskuze (další příspěvky) >> | 1, 2, 3, 4, 5...>
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
|