Při poskytování těchto stránek nám pomáhají soubory cookie. Používáním stránek s tím vyjadřujete souhlas.
Další informace.
Ú v o d n í   s t r á n k a  |  Kontakty   
Velkoobchod s ovocem a zeleninou. Čerstvost, kvalita, rychlé doručení.
Udírny Bradley a Borniak - vyzkoušejte elektrické digitální udírny


Nakládání a marinády > Domácí šunka

Domácí šunka


tatnda (115) - xxx.xxx.164.4 (?)
21.4.2012 8:55

pokud se vám podaří vzduch do střeva nedostat, nemusíte propichovat,maso se nevaří,takže střevo by nemuselo prasknout,můžete si ho dát ještě do sáčku,pro jistotu, při chlazení můžete střevo otáčet, ať je všude stejně masa a aspiku

Ukázat polohu příspěvku v diskuzi >
Připojit reakci

Vše o zahradě - rostliny, ovoce, zelenina, zahradní technika, nářadí, doplňky, bazény a jezírka
   << Předchozí příspěvky | <...6, 7, 8   
      

Domácí šunka


host - xxx.xxx.243.2 (?)
21.4.2012 8:37, počet návštěv: 150224
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Někdo tlačenkové střevo propichuje, někdo ne. Myslím si, že když ho propíchnu maso se vylouhuje ve vodě a trochu ztratí chuť. Když ho nepropíchnu, vytvoří se ve střevě aspik. Ale co s ním? Bude např na vrchu šunky nebo bude obsažen uvnitř a bude se šunka rozpadat?

Jak je to správně?

Připojit reakci   
         

Domácí šunka


tatnda (115) - xxx.xxx.164.4 (?)
21.4.2012 8:55
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

pokud se vám podaří vzduch do střeva nedostat, nemusíte propichovat,maso se nevaří,takže střevo by nemuselo prasknout,můžete si ho dát ještě do sáčku,pro jistotu, při chlazení můžete střevo otáčet, ať je všude stejně masa a aspiku

Připojit reakci
            

Domácí šunka


vyslouzil (569) - xxx.xxx.102.7 (?)
21.4.2012 15:45
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Pouhým propíchnutím tlačenkového střeva se voda do šunky nedostana a moso vylouhované nebude. Aspik by se v šunce rovněž vytvořit neměl, pokud nepřekročíte teplotu a štáva zůstane v mase.

Připojit reakci
               

Domácí šunka


host - xxx.xxx.243.2 (?)
22.4.2012 8:32
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Fajn, takže se nemusím bát vyzkoušet oba způsoby. Prasknutí střeva se nebojím, protože tláča se "vaří" při vyšší teplotě a nepraská.

Připojit reakci
   

Domácí šunka


host - xxx.xxx.49.206 (?)
19.2.2012 22:42
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Zdravím můžete mi někdo poradit? Nedaří se mi šunka dám 1 kg kyty vepřové, 20 gramů obyčejné soly, trochu pepre, cesnek strouzek, lzice medu, 1 deci vody. Maso pokrajim na kostky promicham vse dohromady 1 den necham ulezet pak dam do igelitaku a do sunkovaru a necham ulezet dalsi 2 dny. Pak varim pri 75-80 °C 1,5 hod. Nikdy s toho nemám sunku je to takova rolka a ma chut bareneho mase a sunce se to neodoba ani trochu

diky za odpoved

Připojit reakci
   

Domácí šunka


barbakan (3) - xxx.xxx.40.210 (?)
3.5.2016 18:58
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Šunka na přiloženém fotu jsem dělal následovně:

Maso z kýty

rychlosůl 2g na 1 kg masa

(někdo rychlosůl zatracuje, ale není tak škodlivá jako třeba výfukové plyny, cigarety, alkohol..)

vhodnou formu na šunku 

sáček na šunku

provázek

Maso naložím do láku, který udělám z určitého množství převařené a vychlazené vody, rozmíchám rychlosůl a maso zatížím, aby bylo zcela ponořené a uložím do chladu, nejlépe do lednice na dobu 48 hodin a nejméně dvakrát maso obrátím. Po této době maso opláchnu ve vodě, nechám okapat a vložím do pytlíku k tomu určeném, pevně zavážu a vložím do formy a dostatečně ji uzavřu. Vkládám ji do vroucí vody, která se formou zchladí na potřebných 80°C a při této teplotě ji prohřívám cca 2 hodiny. Po prohřátí vyjmu z vody a nechám minimálně 12 hodin vychladnout. Šunka je krásně růžová, příjemně slaná. A protože rád experimentuji, tak si občas udělám šunku podpíkanou a to tak, že vyjmutou šunku natřu ze všech stran sladkou paprikou rozmíchanou v oleji a vložím do vyhřáté trouby na 150-170 °C na dobu 20-25 minut až chytí zlatou barvičku. Může se jíst teplá, ale i studená, kde vynikně chuť papriky.

Obrázky:

Šunkovar
Šunkovar
Připojit reakci
      

Domácí šunka


Jamieee (16) - xxx.xxx.249.108 (?)
19.2.2012 22:54
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

děláte chybu, nepatří tam obyčejná sůl ale řeznická rychlosůl PRAGANDA, jak jinak by z toho šunka vznikla???

u jednoho výrobku na domácí šunku mají špatný návod a už několik let dělají stovky lidí chybu a diví se, že by tu šunku skoro ani pes nežral...

kupte si to v drogerii nebo někdo v potravinách, PRAGANDA

Připojit reakci
      

Domácí šunka


host - xxx.xxx.9.135 (?)
3.5.2016 19:09
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

2g soli na kilo? Opravdu?

Připojit reakci
         

Domácí šunka


host - xxx.xxx.13.214 (?)
3.5.2016 20:32
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Potvrzuji,2dkg soli je úplně dostačující.

Já dávám 1dkg kuchyňské soli a 1dkg pragandy, 1kávovou lžičku práškového cukru na 1kg kýty(vrhní šál).makrájím kýtu na větší kostky a asi1/5 nadrobno. Všě dám do mísy robota a nechám míchat jako těsto až se vytvoří takové šedé blátíčko.Do tlačenkového střeva dám na dno kousek kůže, hmotu tam natlačím a na vrch zase kousek kůže (asi 5X5cm).Vytlačím vzduch a pevně zaváži, vložím do šunkovaru a v lednici nechám 2-3dny. Pak,,vařím" při teplotě 70 max 75°Cpo dobu 2-2,5 hodiny, prudce ve studené vodě schladím a do druhého dne dám do lednice.Po dobu, co dám do šunkovaru je stále pod tlakem. Na vaření požívám zavařovací hrnec s teploměrem. Vodu nepřidávám, maso jí má v sobě dost.  Výsledek je vždy vynikající, nešedne, protože ji pokládáme odkrojením na talíř.

Připojit reakci
         

Domácí šunka


vyslouzil (569) - xxx.xxx.67.66 (?)
3.5.2016 20:39
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Jikstěže ne dva gramy nýbrž dvě deka na kilo masa.
Mě spíš zajímá, jestli pružiny v šunkovaru nevytlačí z šunky při prohřívání v lázni z masa šťávu, která po vychladnutí ztuhne na řídký rosol. Ten se vyhodí a šunka zůstane poměrně suchá. Mně se to tedy stávalo.
   Když jsem pružiny nepoužil, kostky m, asa nedržely u sebe a vylamovaly se z šunky.

Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky) >> | <...6, 7, 8   
Založit nové téma Nápověda
  Název diskusního téma   Počet příspěvků   Datum   Počet návštěv
Domácí šunka hlaďoučká jako od řezníka11.3.20192387
Domácí šunka7925.1.2018199541
Jak naložit maso na uzení19615.1.2018658449
Jak naložit krkovičku v celku a jak ji upéct?515.7.20175360
Nakládání masa - problém4117.11.201656811
Jak naložit nutrii na uzení?626.10.201619272
Jak naložit kuře na uzení414.4.201334196
Klobásová směs213.6.201210802
Chuť uzeného masa, tak trochu jinak28.11.20109950
Úvodní stránka | Informace o serveru | Podmínky užívání
(c) Lupo Media 1999 - 2019
Jak Google využívá data, když používáte weby nebo aplikace našich partnerů