Při poskytování těchto stránek nám pomáhají soubory cookie. Používáním stránek s tím vyjadřujete souhlas.
Další informace.
Ú v o d n í   s t r á n k a  |  Kontakty   
Velkoobchod s ovocem a zeleninou. Čerstvost, kvalita, rychlé doručení.
Udírny Bradley a Borniak - vyzkoušejte elektrické digitální udírny


Nakládání a marinády > Domácí šunka

Domácí šunka


PP. (68) - xxx.xxx.70.100 (?)
20.2.2012 6:48

Mám zkušenost s návodem kde se šunka vaří ve vepřové kůži, která se dá na dno a stěny šunkovaru a po vyklopení se odstraní. Funguje to fine, ale dává se to tam neobyčejně blbě.

Ukázat polohu příspěvku v diskuzi >
Připojit reakci

Vše o zahradě - rostliny, ovoce, zelenina, zahradní technika, nářadí, doplňky, bazény a jezírka
   << Předchozí příspěvky | <...6, 7, 8   
   

Domácí šunka


host - xxx.xxx.79.26 (?)
28.2.2010 16:39, počet návštěv: 189290
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Pán Jaroslav Lang, Váš postup je v podstate dobrý. Mám len niekoľko pripomienok. Netreba sa báť rýchlosoli. Tá dodá šunke krásnu farbu.
 Rýchlosoľ obsahuje len 0,6% dusitanu, čo je neškodné v takom množstve. Rýchlosoľ je vlastne kuchyňská soľ, cukor, škrobový sirup, dextróza a dusitan. Ja používam rýchlosoľ od,,Mäspona Zvolen"  a som veľmi spokojný.

1. mäso dobre opracujem (používam stehno),tuky, blany a šlachy preč

2.na 1 kg mäsa dám 20 g rýchlosoli, ktorú rozpustím v 5cl vody, túto zmes vmasírujem do mäsa až sa voda stratí. Mäso uložím v nádobe do chladničky na 3 dni pri teplote 4 - 5 stupňov C. Na vrch mäsa pritlačím mikroténový sáčok, aby neosychalo.

3.Je len na Vás, aký spôsob dusenia šunky zvolíte. Sáčok na tlačenku, alebo formu to je jedno. Natlačte mäso do sáčka a dobre vytlačte vzduch, trebárs varechou. Uzavrite, dobre zaviažte.

4. Ak máte rúru kde môžete nastaviť teplotu na 70 stupňov C, tak ju nechte zohriať na danú teplotu. Ak budete dusiť šunku vo vode tak ju zase nechte ohriať na 70 stupňov, viac nie!!!

5. Až máte správnu teplotu (70), teraz vložte sáčok, alebo formu do rúry, respektíve vody. Od tohto okamihu duste šunku 1 hod. 30 min. Teplotu udržujte na max. 70 stupňoch.

6. Po skončení dusenia, vyberte von, uložte do chladnej miestnosti, sáčok zaťažte a formu pritiahnite. Za 8 hod. bude šunka vychladená.

 Dobrú chuť a pekný deň.

Připojit reakci   
      

Domácí šunka


host - xxx.xxx.111.172 (?)
1.6.2010 20:50
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Dobrý den, ''šunku'' připravuji zhruba stejným postupem z kuřecích prsou nebo stehen, krkovičky, plecka nařežu naklepu, nasucho nebo roztokem Pragandy nasolím, přidám česnek, cukr, muškátový oříšek. Pragandy asi 16g na kg masa. Otázka je s jakou přesností Pragandu vážím. 3-5 dní nechám vyzrát. Vařím v šunkovaru 2 hodiny teplotu udržuji mezi 75-85 st. C (nechám vystoupit na max. 85, vypnu plyn, při 75 opět zapálím), nechám vychladnout. Nejlepší barva a chuť je z krkovičky, z kuřecích prsou je šunka dobrá, ale světlá. Nyní k dotazu ze šunky vyteče hodně šťávy, nejvíce pak z plecka. Jaký je postup, aby co nejvce šťávy zůstalo v šunce zachováno?

Připojit reakci
         

Domácí šunka


vyslouzil (569) - xxx.xxx.81.81 (?)
1.6.2010 23:06
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Jaký je postup, aby co nejvce šťávy zůstalo v šunce zachováno?

1. Šunkovar neplním až po vrch, aby pružina netlačila silně a nevymačkávala šťávu z masa
2. Mezi kostky masa lze vmíchat zrníčka želatiny. Natáhne a podrží vodu v mase a pomůže slepit kousky k sobě.

Připojit reakci
            

Domácí šunka


PP. (68) - xxx.xxx.70.100 (?)
2.6.2010 7:28
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Několikrát jsem se o šunku pokoušel, snad i návod dodržel, ale vždy byla výsledkem nevzhledná šedá a tvrdá hrouda masa. K šunce to mělo opravdu hodně daleko. Kde je ten hlavní fígl?

Připojit reakci
               

Domácí šunka


Jandik (4) - xxx.xxx.197.98 (?)
2.6.2010 9:10
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Přečíst si příspěvky nad Vámi je moc pracné?

Připojit reakci
                  

Domácí šunka


PP. (68) - xxx.xxx.70.100 (?)
2.6.2010 11:14
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Dík za optání, četl jsem všechny.

Připojit reakci
                     

Domácí šunka


host - xxx.xxx.126.230 (?)
3.6.2010 6:53
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Pane Vysloužile děkuji, zkusím příští týden méně plnit a i trochu želatiny.

Připojit reakci
            

Domácí šunka


PP. (68) - xxx.xxx.70.100 (?)
20.2.2012 6:48
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Mám zkušenost s návodem kde se šunka vaří ve vepřové kůži, která se dá na dno a stěny šunkovaru a po vyklopení se odstraní. Funguje to fine, ale dává se to tam neobyčejně blbě.

Připojit reakci
   

Domácí šunka


host - xxx.xxx.154.73 (?)
10.12.2011 23:37
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Dobrý den, co se týče solení, tak to máte v pořádku. Přidávám na 1kg masa cca 2g želatiny, špetku cukru, cca 0,2l vody a špetku muškátového oříšku - ne moc neboť je aromatický. Jinak dva dny nechávám uležet jenom tak zamíchané, pak naplním do tlačenkových střev o průměru 150mm a pořádně utáhnu, zavážu a pak propíchám jehlou vzduchové bubliny.Do forem vůbec nedávám a krásně drží tvar. Za dva dny vkládám do vody na 15min o teplotě 85°C aby se zatáhla a pak snížím teplotu na 72-74°C a dusím 75min. Vyndám z vody a hned se musí zchladit aby neunikala šťáva z hotové šunky. Základní chybu máte v teplotě vody, je příliš vysoká a pak je to vařená šunka a ne dušená jakou určitě chcete. Můžete ještě zaudit pokud máte udírnu na hodinku při teplotě 60°C. nemá potom chybu. S pozdravem Dan z Jihlavy

Připojit reakci
      

Domácí šunka


host - xxx.xxx.154.73 (?)
10.12.2011 23:39
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Ještě jsem zapoměl že maso si nakrájím na kousky cca 2x2cm.Dan

Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky) >> | <...6, 7, 8   
Založit nové téma Nápověda
  Název diskusního téma   Počet příspěvků   Datum   Počet návštěv
Domácí šunka hlaďoučká jako od řezníka11.3.20192660
Domácí šunka7925.1.2018201791
Jak naložit maso na uzení19615.1.2018663960
Jak naložit krkovičku v celku a jak ji upéct?515.7.20175525
Nakládání masa - problém4117.11.201657033
Jak naložit nutrii na uzení?626.10.201619456
Jak naložit kuře na uzení414.4.201334486
Klobásová směs213.6.201210887
Chuť uzeného masa, tak trochu jinak28.11.201010062
Úvodní stránka | Informace o serveru | Podmínky užívání
(c) Lupo Media 1999 - 2019
Jak Google využívá data, když používáte weby nebo aplikace našich partnerů