Při poskytování těchto stránek nám pomáhají soubory cookie. Používáním stránek s tím vyjadřujete souhlas.
Další informace.
Ú v o d n í   s t r á n k a  |  Kontakty   
Velkoobchod s ovocem a zeleninou. Čerstvost, kvalita, rychlé doručení.


Nakládání a marinády > Domácí šunka

Nejnovější příspěvky v tomto vláknu:
Já jsem koleno vařil v kuse (jen vykostěné) ..., vyslouzil, 25.1.2018
Já bych 1 kg vaříl 1 hodinu a určitě bych ub..., host, 24.1.2018
Dobrý den, chtěl bych se zeptat jestli někdo..., host, 24.1.2018
Kupte nový teplomět, vařte maximálně na 75 s..., host, 29.10.2017
.Nevím jak bych jeden kus cpal do tlačenk..., vyslouzil, 5.5.2016
Stránky: 1, 2, 3, 4, 5...> | Zobrazit celou diskuzi   

Domácí šunka


Jaral (1) - xxx.xxx.34.162 (?)
8.9.2008 9:42, počet návštěv: 170706
Přejít na: tento příspěvek (zjistit adresu)

Dobrý den, máte někdo zkušenosti s výrobou domácí šunky? Prosím, poraďte. Maso nakládám do solného láku (1 kg masa 25g soli), nechám min.dva dny odležet ve formě v sáčku a vařím při 80°C, 1 kg 2 hod., někdy i více. Šunka se mi vždycky chuťově "zvrhne" v obyčejné jakoby vařené maso, tvar drží. Nemohu najít chybu, možná by se mělo přidat i nějaké koření, ale nevím jaké, aby šunka chutnala šunkovatě.  Rychlosůl nechci používat. Děkuji za rady, Jarek.

Připojit reakci   
Vše o zahradě - rostliny, ovoce, zelenina, zahradní technika, nářadí, doplňky, bazény a jezírka
   

Domácí šunka


Chemický Alí (8) - xxx.xxx.166.66 (?)
8.9.2008 10:17
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Máte to naložené krátkou dobu a možná je maso ve velkých kusech. Rychlosoli se nebojte i malé množství, přidané k soli dokáže zázraky..

Připojit reakci
      

Domácí šunka


vyslouzil (539) - xxx.xxx.85.27 (?)
8.9.2008 11:35
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Jestli nakládáte do láku celý jeden kus masa na 2 dny, je to málo. Nahradit to lze injekcemi koncentrovaného solného roztoku (24dg soli na l litr vody, 100 ml roztoku do 1 kg masa). Trocha rychlosoli maso obarví dorůžova. Chcete-li být jako profíci, kterí vyrobí ze syrového masa za 100 Kč uzenou rolku za 79 kč, můlžete nastřikovat roztokem želatiny.
   Druhou možností je nakráíjet maso na kostky (jako na guláš), pak 2 dny naložení asi stačí. Nasucho, bez láku ovšem. Nasolené maso, aby se spojilo, je třeba dloho míchat, naklepávat nebo jinak narušit, aby se kousky k sobě slepily. 
    Koření šunku šunkou neudělá, někdy pomůže cukr.

Připojit reakci
      

Domácí šunka


jaras (2) - xxx.xxx.34.162 (?)
8.9.2008 11:37
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Pane Alí, děkuji, pravda, maso bývá na větší kusy. S rychlosolí se mi doma opravdu nechce začínat..

Připojit reakci
         

Domácí šunka


micuko (18) - xxx.xxx.19.202 (?)
8.9.2008 11:45
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Pan Vysloužil má pravdu, míchat, míchat a cukr.Na 1kg masa 25g soli, 1 kávová lžička mouč.cukru a 0.10l vody a menší kousky masa.Ať se podaří!!

Připojit reakci
         

Domácí šunka


jaras (2) - xxx.xxx.34.162 (?)
8.9.2008 11:49
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Pane Miloši, děkuji za reakci a pokud bych dělal šunku druhým způsobem, tozn. na malé kousíčky bez láku; mám při vaření dolít vodu do šunky dle receptu, nebo vařit jen tak nasucho a spoléhat na vodu obsaženou v mase?

Děkuji, J.

Připojit reakci
            

Domácí šunka


vyslouzil (539) - xxx.xxx.85.27 (?)
8.9.2008 12:56
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Myslím, že vodu dolévat netřeba, asi by se hůř spojily kostky.  V šunkovaru při vaření beztak nějakou tekutinu pustí (vznikne z ní rosol).
   Přiznám se, že recept, kde se do šunky lije voda, nemám.

Připojit reakci
               

Domácí šunka


host - xxx.xxx.49.208 (?)
19.9.2008 11:15
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Dovolím si připojit se k vaší debatě o receptech na šunku.Přiznám se o přidání cukru jsem ještě neslišela.Já dávám do 1 kg masa 15 g soli,5 g rychlo soli,0,5 dl vody a 0,5 dl mléka. A masa dávám dvojí, třeba králík + vepřové nebo ktůtí + vepřové.Právě dělám 4 dávky jelikož budeme udit tak to chci nechat navoňat.Tož přeju hodně úspěhů a dobré chuti.

Jožka

Připojit reakci
                  

Domácí šunka


host - xxx.xxx.135.2 (?)
10.11.2008 14:51
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Dobrý den, mám dotaz. Ačkoliv po uvaření šunka vypadá, jak má, tři až pět dní poté začne na povrchu šednout. Lze tomu nějak zabránit, respektive co dělám špatně (nakládám do láku 1kg masa=1,25g soli+1,25g rychlosoli cca na tři týdny)? P. Novák

Připojit reakci
                     

Domácí šunka


Chemický Alí (8) - xxx.xxx.166.66 (?)
10.11.2008 15:11
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Vše děláte naprosto dobře, pouze před sebou vidíte jak vypadají potraviny do kterých nedáte stabilizační a konzervační chemikálie. Nezapomínejte, že se v podstatě jedná o nasolené maso... NIc víc, nic míň

Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky) >> | 1, 2, 3, 4, 5...> | Zobrazit celou diskuzi   
Založit nové téma Nápověda
  Název diskusního téma   Počet příspěvků   Datum   Počet návštěv
Domácí šunka7925.1.2018170707
Jak naložit maso na uzení19615.1.2018566533
Jak naložit krkovičku v celku a jak ji upéct?515.7.20172679
Nakládání masa - problém4117.11.201653347
Jak naložit nutrii na uzení?626.10.201616372
Jak naložit kuře na uzení414.4.201329781
Klobásová směs213.6.20129330
Chuť uzeného masa, tak trochu jinak28.11.20108691
Úvodní stránka | Informace o serveru | Podmínky užívání
(c) Lupo Media 1999 - 2018
Jak Google využívá data, když používáte weby nebo aplikace našich partnerů