Při poskytování těchto stránek nám pomáhají soubory cookie. Používáním stránek s tím vyjadřujete souhlas.
Další informace.
Ú v o d n í   s t r á n k a  |  Kontakty   
Velkoobchod s ovocem a zeleninou. Čerstvost, kvalita, rychlé doručení.
Připravte si ty největší dobroty na kvalitních grilech Weber.


Mléko a sýry > Výroba domácího sýra

Výroba domácího sýra


host - xxx.xxx.250.122 (?)
21.9.2017 9:43

Pro inspiraci, 30 litru neodstredeneho kravskeho mleka padlo na 6 kg syra. Vsimnete si ty luxusni zluty barvicky. Ono totiz poctive mliko neni bile, poctive mliko do kafe znamena mastny voka jak v polivce. Kam se na tento domaci syr hrabe jakykoliv uzeny, to muzu garantovat

Obrázky:

Ukázat polohu příspěvku v diskuzi >
Připojit reakci

Zahrada, rostliny, ovoce, zelenina, zahradní technika, motorové pily, bazény a jezírka
Nejnovější příspěvky v tomto vláknu:
Pro inspiraci, 30 litru neodstredeneho kravs... , host, 21.9.2017
Určitě šlo, ale to už máte lepší koupit si r..., Miloš Vysloužil, 29.5.2017
A šlo by to také k kupovaného plnotučného ml..., host, 29.5.2017
Dobry Den. Delam syr z   cerstveho kozi... , host, 15.5.2017
a máte doma někdo fermentor? právě nad ním u..., host, 26.9.2016

Výroba domácího sýra


host - xxx.xxx.244.161 (?)
14.3.2009 23:07, počet návštěv: 110070
Přejít na: tento příspěvek (zjistit adresu)

Dnes je doba, kdy zemědělci stávkují a žádají vyšší výkupní ceny za mléko. Co s ním? Lít do kamálu- to přece ne. Zkusme vyrobit domácí sýr. Pamatuji, že nás kdysi babička krmila homolkami z kamenného hrnce, a to bylo něco. Jak se to dá udělat? Taky se dá udělat nějak tvrdý sýr za pomoci sody. Zkuste rozvinout diskusi na téma výroba domácích sýrů. Něco jednoduchého a dobrého. Dobrou chuť.

Připojit reakci   
   

Výroba domácího sýra


host - xxx.xxx.87.2 (?)
15.3.2009 0:02
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

tak základní technologii znám, sám jsem pár kousků sýra udělal, ale pro pokusy jsem si koupil pasterizované, odstředěné. Stačí ho ohřát a vysrážet renetem, pak ochutit a v plátenku pověsit odkapat. Se surovým mlékem jsem to zkusil dvakrát a došel jsem k následujícímu závěru, je třeba mléko odstředit, zbavit zbytečného tuku, jinak máte mastnou kaši, pak pasterzovat a následně zase použít renet a odkapat v plátnu. Fígl dobrých sýrů začíná poté, co získáte sýrovou hmotu, ochucování a zrání. V.R.

Připojit reakci
   

Výroba domácího sýra


host - xxx.xxx.176.49 (?)
15.3.2009 0:21
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu) Připojit reakci
   

Výroba domácího sýra


host - xxx.xxx.244.161 (?)
15.3.2009 0:35
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Co to zkusit z koupeného tvarohu? Nechat v teple v misce zklihovatět, a pak co dál? Třeba i sníst.

Připojit reakci
      

Výroba domácího sýra


host - xxx.xxx.244.161 (?)
15.3.2009 0:52
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

To je nejjednodušší doma udělaný sýr a smrdí /voní/ jako olomoucký.Ale je dobrý. Ale jak udělat ty homolky z tvarohu, to nevím. Někdo poraďte, za týden by mohla být dobrá snídaně. Tak dobrou sýrovou chuť.

Připojit reakci
         

Výroba domácího sýra


host - xxx.xxx.176.49 (?)
15.3.2009 7:27
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

tvaroh sa robi z mlieka kysleho ohrievanim a naslednym vyzrazanim... syr hrudkovy sa robi z mlieka cerstveho... osobne nemam skusenost s vyrobou z mlieka kupovaneho, pasterizovaneho a osetreneho, vzdy sme vsetko vyrabali z mlieka cerstveho neodstredeneho s plnym obsahom tuku...

Připojit reakci
      

Výroba domácího sýra


PP. [PE, 550] (68) - xxx.xxx.128.44 (?)
18.3.2009 17:35
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Nechat v teple v misce zklihovatět, a pak co dál?

---

A pak vzít kastrůlek, dát kousek másla a celou tu hmotu na něm pomalu roztavit dohladka. Pak přidat přiměřeně papriky, případně ještě dosolit a vylít do misky (může se nechat v tom kastrůlku) Předpoklad je: tvrdý tvaroh, rozdrobený, prosolený, pokmínovaný před naložením. Po ztuhnutí se to dá jíst a není to špatné. Někdo přidává při tavení i vajíčko, ale to se mi nelíbí. Pozor, vůně je lehce tvarůžková, kdo nemá rád, ať nezkouší.

Připojit reakci
   

Výroba domácího sýra


host - xxx.xxx.128.44 (?)
15.3.2009 8:25
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Výchozí předpoklad je částečně nesmyslný. Sýr by se musel dělat přímo u producenta mléka. Možná 99% čtenářů fóra si musí mléko koupit a tím výkupní cenu potvrdí. Na výrobu domácího sýra je na internetu řada odkazů a opravdu to není jednoduché jak na vybavení tak na přesnou technologii. A co s tím vyrobeným sýrem? Kdž budete zachraňovat výkupní ceny, nákup 5. litrů mlíka jednou za měsíc asi cenu nezachrání.

Připojit reakci
      

Výroba domácího sýra


host - xxx.xxx.244.161 (?)
15.3.2009 10:49
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Promiň, s tím mlékem ve velkém, to byl jen takový úvod, smyslem fóra bylo opravdu jen něco o sýrech jen tak doma-pokusničení. Nic ve velkém. Něco jako domácí klobásy atd.

Připojit reakci
         

Výroba domácího sýra


host - xxx.xxx.87.2 (?)
15.3.2009 10:58
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

co jsem to od včerejška prošel, dost lidí si tu plete sýr s tvarohem. Ten odkaz na výrobu z ovčího sýra je pěkný. Je třeba si všimnout, že sýr se dělá srážením (Slováci renetu říkaji syridlo) to prostě nejde zaměnit s kysnutím mléka na tvaroh. Sýr se vytváří napřiklad v žaludku telete,  protože telata mají tvorbu přírodního renetu, aby byla schopna mléko vůbec užít.

Připojit reakci
   

Výroba domácího sýra


host - xxx.xxx.244.161 (?)
21.3.2009 21:22
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Jednoduchý domácí sýr.

Postup přípravy receptu:
Tvaroh zabalíme do pláténka a vymačkáme přebytečnou syrovátku. Vidličkou smícháme se smetanou, osolíme a okmínujeme.

Tvaroh naložíme do většího hrnku, zakryjeme pláténkem, upevníme gumičkou. Během zrání domácí sýr několikrát promícháme.

Připojit reakci
      

Výroba domácího sýra


host - xxx.xxx.244.161 (?)
21.3.2009 21:30
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Domácí sýr z tvarohu
400 g tvrdého tvarohu, sůl, kmín, světlé pivo

Tvrdý tvaroh pokrájíme na tenké plátky, osolíme je a okmínujeme, upěchujeme do kamenitého nebo porcelánového hrnku, pokropíme pivem, hrnek zakryjeme čistou utěrkou a pokličkou a necháme v teple uležet. Podle potřeby ho občas opět pokropíme pivem.

Připojit reakci
         

Výroba domácího sýra


Radouš (12) - xxx.xxx.130.20 (?)
27.3.2009 12:55
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

A pak ve finále lze buď v troubě přetavit, nebo jen utřít s máslem, ovšem na zapití je toho piva třeba trochu víc.

Připojit reakci
            

Výroba domácího sýra


Jiří (1) - xxx.xxx.176.155 (?)
7.4.2009 20:08
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Také se na to nějaký čas chystám, mám možnost domácího mléka od sousedů, v plánu jsem měl koupi syřidla, pro výrobu 'skutečného' sýru... zatím mě ale odrazuje realitvně malé množství sýru z velkého množství mléka... ani postup není nejjednodušší - lisování přes plátno atd atd... Jirka

Připojit reakci
               

Výroba domácího sýra


host - xxx.xxx.218.138 (?)
21.4.2009 15:12
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Surove mlieko trocha zahrejeme, do trocha teplej vody rozmiesame primerane mnozstvo syridla,,kľagi,, a za miesania lejeme na mlieko.

Prikrijeme, nechame stat. Po asi 30-40 minutach je to zosyrene. Pomali to poprekrajujeme, nechame 2min. oddichnut a znova tie kusky presrajujeme na mensie velkosti. Da sa to rozne nie len priamo z bacovskym nacinim. Nechame odstat, odcerpujeme servatku. Formujeme hrudu, stiskame primerane, dame do plachty, nechame odkvapkovat. V skratke. Pre vlastnu potrebu jednoduche, chutne, len to treba skusit a nebat sa. Treba si dat niekym poradit.

Na dnesnych syridlach, pisu kolko siridla na ake mnozstvo mlieka, ba dokonca aj cely postup pri vyrobe a zreni syra. Nebat sa skusit.

Připojit reakci
                  

Výroba domácího sýra


Martin (30) - xxx.xxx.97.44 (?)
19.5.2009 19:20
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Slyšel jsem, že syřidlo se prý v domácích podmínkách dá nahradit octem nebo citronovou šťávou. Máte s tím někdo zkušenosti?
Martin

Připojit reakci
                     

Výroba domácího sýra


host - xxx.xxx.145.56 (?)
26.5.2009 16:16
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Ano dá se syřidlo nahradit citronovou šťávou a nebo kyselinou citronovou. 

Mám své zkušenosti, ze začátku jsem v tom měl také nepořádek. Ale tvaroh může být taky sýr - tvarůžky viz vše v diskusi - tvaroh, sůl, kmín, pivo - uležet a pak SEŽRAT.V každém případě je nutné použít pro výrobu mléko pasterované (zahřátí na 65 st. celsia na cca 30 min.) a nebo již hotovou krabicovku nebo plastovku.

Pokud jde o ocet, tak ten také používám. Protože, jak tady už někdo psal, výtěžnost sýra i tvarohu je malá. Já do odkapané syrovátky přidám kysanou smetanu (na 10 l, jeden kelímek nebo krabičku) a potom zahřeju na cca 35 st. celsia a vysrážím octem. Taky dobré papáníčko.

Zbylou syrovátku skoro vždycky vychladím a vypiju. Někdy přidám i trochu té kyšky a to je paráda.

S přáním úspěchu a papáníčka

sýrař TOM

Připojit reakci
                        

Výroba domácího sýra


Mirek 821 (1) - xxx.xxx.80.73 (?)
31.5.2009 18:40
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

 Sami si vyrábíme kozí sýry z mléka našich koz.  Ne, že by to bylo jednoduché, ale nic světoborného natom není. Když nemáte syřidlo, použijte kyselinu - ale je to jiné. Nemá cenu tady psát recepty. Zadejte si do vyhledávače heslo domácí výroba sýrů a budete se divit, co se dá všechno najít a doma udělat. A pro zvýšení výtěžnosti a lepší srážení (tedy proto, aby syrovátka byla čistá) se do sýřeniny přidává 36% roztok chloridu vápenatého, chcete-li sýr jemnější, tak se před zasýřením přidává smetenová kultura... Těch fíglů je moc, jen hledat. Přeji hodně úspěchů při hledání a výrobě

           Mirek 821

Připojit reakci
                           

Výroba domácího sýra


Martin (30) - xxx.xxx.97.44 (?)
31.5.2009 20:21
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Díky za odpovědi, jdu do toho.
Martin

Připojit reakci
                           

Výroba domácího sýra


host - xxx.xxx.175.140 (?)
6.7.2009 20:57
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Dobrý den chtěl bych se vás zeptat kde se dá sehnat to syřidlo?

Připojit reakci
                           

Výroba domácího sýra


host - xxx.xxx.55.26 (?)
6.7.2009 23:20
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Kdybyste si zadal do internetového vyhledavače heslo SYŘIDLO, zjistil byste, že Vám vyjedou desítky odkazů. Například firma Milcom a.s. Praha dodává i maloodběratelům. 

Připojit reakci
                           

Výroba domácího sýra


host - xxx.xxx.218.142 (?)
29.7.2009 0:13
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Nic proti tomu, ale syr z pasterizovaneho mlieka? To uz nieje syr, to je len nieco co sa nan podoba. Budeme jest vsetko pasterizovane a probiotyka ktore v mlieku a vyrobkoch z neho znicime budeme kupovat v lekarni.

Připojit reakci
                     

Výroba domácího sýra


host - xxx.xxx.9.67 (?)
11.7.2011 13:57
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Nedá se nahradit ani octem ani citronem, citron dávám, když dělám tvaroh, tak jen několik kapek, jinak sýřidlo kupuji v milcomu
Připojit reakci
                  

Výroba domácího sýra


host - xxx.xxx.46.183 (?)
17.2.2010 11:43
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Dobrý den, prosím Vás nemáte recept na domácí výrobu korbáčků. Děkuji sustrovajana@post.cz

Připojit reakci
   

Výroba domácího sýra


host - xxx.xxx.230.70 (?)
17.8.2009 20:31
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Ahoj, já taky dělám sýr a to z domácího mléka takto:

suroviny: 6litrů mléka (ve finále bude cca 1 kg sýra), ocet, sůl, koření

pomůcky: 5 l hrnec, velká miska, plátýnko na zcezení hmoty, dvě plátýnka na zabalení sýra

Mléko dám do většího hrnce (pracuji nadvakrát po třech litrech) a zahřeju na cca 40 stupňů. Pak do mléka postupně v pramínku přilévám ocet (na jednu várku asi 2dcl) a míchám vařečkou. Hmota se srazí a oddělí od vody. Poté obsah hrnce vyliju přes plátýnko do připravené větší misky a okamžitě pouštím vodu a hmotu v plátýnku ochlazuju. Po několika minutách hmotu vymačkám (odteče přebytečná voda), ale né moc (tak přiměřeně, musíte to vyzkoušet) aby sýr nebyl tuhý. Na stole mám rozprostřené další plátýnko, namočené, posolené a posypané kořením (paprikou, grilovacím kořením, pepřem nebo bylinkami - každému podle chuti), na které přendám vymačkanou sýrovou hmotu a rukama ji sformuju do tvaru šišky a zabalím těsně do plátýnka. Zabalenou šišku dám do mikrotenového sáčku a položím na prkýnko. Druhou šišku (z druhé várky mléka), položím rovněž na prkýnko přiklopím druhým prkýnkem shora a zatížím (např. hrncem s vodou) a vložím do ledničky do druhého dne. Druhý den sýry vybalím z plátýnek a zabalím do alobalu. Takto vyrobený sýr má tvar oválku asi tři krát pět cm, na délku asi dvacet cm a připomíná ovčí sýr prodávaný v obchodech (oštiepky, parenice, korbáčiky), jen není tak moc slaný - aspoň já ho tak nesolím. Dá se lehce krájet a je výborný na chlebu s máslem, ale dokonce se dá i smažit. Ještě jsem nezkoušel dělat sýr z kupovaného mléka, ale moc nevěřím, že by to šlo. Tak hodně zdaru, stojí to za to!!           D.M.

Připojit reakci
      

Výroba domácího sýra


host - xxx.xxx.122.179 (?)
17.8.2009 21:08
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Děkuji za recept, mám spadeno na kvalitní sýry(místo masa).Hned recept vyzkouším.Mám radost z tohoto portálu a těším se jeho důvěryhodnosti ve světě klamů.  AB

Připojit reakci
      

Výroba domácího sýra


host - xxx.xxx.209.6 (?)
24.11.2009 18:13
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Z kupovaného mléka to jde, ale sýrové hmoty je málo. I plnotučné mléko z obchodu je upravené.Použila jsem 4l a sýra bylo asi 250g. Váš recept je super.

Připojit reakci
         

Výroba domácího sýra


host - xxx.xxx.169.27 (?)
26.11.2009 20:36
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

 Zítra si jdu koupit domácí mléko, tady u nás ho prodávají za 10Kč litr, tak ten recept vyzkouším a dám vědět. Díky

Připojit reakci
         

Výroba domácího sýra


host - xxx.xxx.89.38 (?)
15.5.2017 23:31
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Dobry Den. Delam syr z   cerstveho koziho mleka od me Rozarky. 

 Tento receptik jsem nasla na internetu a uz jsem jej zkousela 3x a povedl se.

ingredience, 2l plnotucneho mleka, 2 velke citrony, bylinky ci koreni dle chuti,

postup: Nerez hnec aspo o objemu 3 l aby mohlo mleko   projit varem, za staleho michani, aby se nepripalilo.   Ve volne chvili vymackame stavu ze dvou citronu (lsze pouzit i citronku) a nachystame si dalsi nadobu s cendikem a platynkem  .   Až mléko začne vařit vmícham do nej štávu z citronu a hrnec odstavim z plotny.  Od žluto zelene syrovatky se oddeli sýr.   Po uplném oddeleni syru vyklopime hrnec do cedniku,  ve kterem je platynko.  Vlatce zustane syr a syrovatka oddece do spodniho hrnce. Syr proplachnout studenou vodou a v platnu jej poradne vyzdimat, abyse odstranila prebytecna tekutina.  

Po vymackani prebytecne vody jsem platynko rozbalila a syr jsem preklopila do misky kde sem pridala sul dle chuti a cerstve nakrajenou pazitku. Peclive promichala a pote naplnila nadobu vedsim jogurtu ci tvarohu, dala do lednice vychladit do dalsiho dne.
Syr je chutny a svezi, konzistence je jako  zerve, ci cotage.  

 prijemnou chut preji, LK

Obrázky:
MUj Kozí sýr
MUj Kozí sýr
Připojit reakci
            

Výroba domácího sýra


host - xxx.xxx.128.46 (?)
29.5.2017 7:26
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

A šlo by to také k kupovaného plnotučného mléka v krabici?

Připojit reakci
               

Výroba domácího sýra


Miloš Vysloužil (486) - xxx.xxx.236.1 (?)
29.5.2017 8:35
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Určitě šlo, ale to už máte lepší koupit si rovnou ten sýr.

Připojit reakci
      

Výroba domácího sýra


host - xxx.xxx.93.218 (?)
19.9.2012 13:14
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Díky za recept. Ze čtyř litrů mléka jsem měl 850 gramů sýra. Teď budu zkoušet laborovat s ochucením, protože i když jsem tam dal soli dost, není to ani poznat.

Připojit reakci
         

Výroba domácího sýra


host - xxx.xxx.168.46 (?)
26.9.2016 16:14
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

a máte doma někdo fermentor? právě nad ním uvažuju, že by usnadnil práci. Našla jsem teď moc pěkný fermentor kuvings. Má někdo?

Připojit reakci
            

Výroba domácího sýra


host - xxx.xxx.250.122 (?)
21.9.2017 9:43
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Pro inspiraci, 30 litru neodstredeneho kravskeho mleka padlo na 6 kg syra. Vsimnete si ty luxusni zluty barvicky. Ono totiz poctive mliko neni bile, poctive mliko do kafe znamena mastny voka jak v polivce. Kam se na tento domaci syr hrabe jakykoliv uzeny, to muzu garantovat

Obrázky:

Připojit reakci
Založit nové téma Nápověda
  Název diskusního téma   Počet příspěvků   Datum   Počet návštěv
Výroba domácího sýra3421.9.2017110071
Mlékomat a podobně817.8.20149021
Brynza, ovčí sýr, korbáčky1920.4.201425482
Úvodní stránka | Informace o serveru | Podmínky užívání | Podněty a připomínky
(c) Lupo Media 1999 - 2017
Jak Google využívá data, když používáte weby nebo aplikace našich partnerů