|
 |
|
|
|
Při vkládání příspěvků prosím respektujte pravidla pro vkládání příspěvků. Pro vyhledávání obchodů, poskytovatelů služeb a nejvýhodnějších cen použijte internetové katalogy, srovnávače a vyhledávače, pro inzerci pak specializované inzertní a aukční servery.
|
|
Připojit reakci do diskuze Výroba domácího sýra
|
 |
Text příspěvku, ke kterému připojujete reakci:Surove mlieko trocha zahrejeme, do trocha teplej vody rozmiesame primerane mnozstvo syridla,,kľagi,, a za miesania lejeme na mlieko.
Prikrijeme, nechame stat. Po asi 30-40 minutach je to zosyrene. Pomali to poprekrajujeme, nechame 2min. oddichnut a znova tie kusky presrajujeme na mensie velkosti. Da sa to rozne nie len priamo z bacovskym nacinim. Nechame odstat, odcerpujeme servatku. Formujeme hrudu, stiskame primerane, dame do plachty, nechame odkvapkovat. V skratke. Pre vlastnu potrebu jednoduche, chutne, len to treba skusit a nebat sa. Treba si dat niekym poradit.
Na dnesnych syridlach, pisu kolko siridla na ake mnozstvo mlieka, ba dokonca aj cely postup pri vyrobe a zreni syra. Nebat sa skusit.
|
Nejnovější příspěvky v tomto vláknu:
, host, 22.11.2018
Je to něco jiného než předražený jogurtovač?..., vyslouzil, 22.11.2018
A máte někdo zkušenost s fermentorem kuvings..., host, 19.11.2018
Pro inspiraci, 30 litru neodstredeneho kravs... , host, 21.9.2017
Určitě šlo, ale to už máte lepší koupit si r..., vyslouzil, 29.5.2017
|
 |
|
|
 |
 |
|
host - xxx.xxx.244.161 (?) 14.3.2009 23:07, počet návštěv: 124833 Přejít na: tento příspěvek (zjistit adresu)
Dnes je doba, kdy zemědělci stávkují a žádají vyšší výkupní ceny za mléko. Co s ním? Lít do kamálu- to přece ne. Zkusme vyrobit domácí sýr. Pamatuji, že nás kdysi babička krmila homolkami z kamenného hrnce, a to bylo něco. Jak se to dá udělat? Taky se dá udělat nějak tvrdý sýr za pomoci sody. Zkuste rozvinout diskusi na téma výroba domácích sýrů. Něco jednoduchého a dobrého. Dobrou chuť.
Připojit reakci
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - xxx.xxx.87.2 (?) 15.3.2009 0:02 Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
tak základní technologii znám, sám jsem pár kousků sýra udělal, ale pro pokusy jsem si koupil pasterizované, odstředěné. Stačí ho ohřát a vysrážet renetem, pak ochutit a v plátenku pověsit odkapat. Se surovým mlékem jsem to zkusil dvakrát a došel jsem k následujícímu závěru, je třeba mléko odstředit, zbavit zbytečného tuku, jinak máte mastnou kaši, pak pasterzovat a následně zase použít renet a odkapat v plátnu. Fígl dobrých sýrů začíná poté, co získáte sýrovou hmotu, ochucování a zrání. V.R.
Připojit reakci
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - xxx.xxx.176.49 (?) 15.3.2009 7:27 Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
tvaroh sa robi z mlieka kysleho ohrievanim a naslednym vyzrazanim... syr hrudkovy sa robi z mlieka cerstveho... osobne nemam skusenost s vyrobou z mlieka kupovaneho, pasterizovaneho a osetreneho, vzdy sme vsetko vyrabali z mlieka cerstveho neodstredeneho s plnym obsahom tuku...
Připojit reakci
|
|
 |
|
 |
 |
|
PP. (68) - xxx.xxx.128.44 (?)  18.3.2009 17:35 Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Nechat v teple v misce zklihovatět, a pak co dál?
---
A pak vzít kastrůlek, dát kousek másla a celou tu hmotu na něm pomalu roztavit dohladka. Pak přidat přiměřeně papriky, případně ještě dosolit a vylít do misky (může se nechat v tom kastrůlku) Předpoklad je: tvrdý tvaroh, rozdrobený, prosolený, pokmínovaný před naložením. Po ztuhnutí se to dá jíst a není to špatné. Někdo přidává při tavení i vajíčko, ale to se mi nelíbí. Pozor, vůně je lehce tvarůžková, kdo nemá rád, ať nezkouší.
Připojit reakci
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - xxx.xxx.128.44 (?) 15.3.2009 8:25 Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Výchozí předpoklad je částečně nesmyslný. Sýr by se musel dělat přímo u producenta mléka. Možná 99% čtenářů fóra si musí mléko koupit a tím výkupní cenu potvrdí. Na výrobu domácího sýra je na internetu řada odkazů a opravdu to není jednoduché jak na vybavení tak na přesnou technologii. A co s tím vyrobeným sýrem? Kdž budete zachraňovat výkupní ceny, nákup 5. litrů mlíka jednou za měsíc asi cenu nezachrání.
Připojit reakci
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - xxx.xxx.87.2 (?) 15.3.2009 10:58 Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
co jsem to od včerejška prošel, dost lidí si tu plete sýr s tvarohem. Ten odkaz na výrobu z ovčího sýra je pěkný. Je třeba si všimnout, že sýr se dělá srážením (Slováci renetu říkaji syridlo) to prostě nejde zaměnit s kysnutím mléka na tvaroh. Sýr se vytváří napřiklad v žaludku telete, protože telata mají tvorbu přírodního renetu, aby byla schopna mléko vůbec užít.
Připojit reakci
|
|
 |
|
 |
Pokračování této diskuze (další příspěvky) >> | 1, 2, 3, 4 | Zobrazit celou diskuzi
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
|