|
 |
Králík > Jak zúžitovat králičí maso
|
|
 |
 |
Jak zúžitovat králičí maso
host - xxx.xxx.221.246 (?) 4.8.2018 17:14
Mám 5 samic, chovám v klecích, porážím v 2,60 kg pak nasazují na sádlo, krmím granulí /králík dostane vše co potřebuje a kolik toho potřebuje, což jinak nedocílíte/.Prodávám za 200 Kč. Potřebuji prodat 5 ks abych mohl koupit granule pro všechny zbývající. Zbytek mohu zbaštit. A zájem je takový, že se někdy na mně nedostane. Do porážkové váhy dorostou za120-130 dnů. Šestiměsíční králík je bd krmený jen vodou, a to ještě někdy, nebo má 7-8 kg, z toho 3 kg sádla. Mimo jiné jsem bývalý zootechnik. To uvádím proto, že by bylo možná vhodné, kdyby případné "odborné" příspěvky byly posuzovány i z tohoto hlediska.
Ukázat polohu příspěvku v diskuzi > Připojit reakci
|
|
 |
 |
 |
|
|
Nejnovější příspěvky v tomto vláknu:
Mimo jiné jsem bývalý zootechnik. To uvá..., vyslouzil, 5.8.2018
Mám 5 samic, chovám v klecích, porážím v 2,6..., host, 4.8.2018
Když zabijete prase, máte hromadu masa, kter..., vyslouzil, 11.8.2016
Ještě dodatek... napište jak zavařujete krýl..., host, 10.8.2016
Z králičího masa se dají také dělat různé ko..., host, 10.8.2016
|
 |
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
vyslouzil (554) - xxx.xxx.92.38 (?)  3.12.2013 22:03 Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Je to, proto, že lidi u nás jedí vepřové, hovězí, kuřecí maso od malička, na typickou příchuť jsou zvyklí a tak jim nevadí. Přesto na talíři druh masa bezpečně poznají. Podle čeho asi? Když připravíte králičí řízek (čínu, klobásy, šunku, salám, sekanou) nepozná to prakticky nikdo, stačí, že nebudou vidět žebra, noha, cemr. Většina lidí odmítá jíst nutrii, jezevce, koninu. Ne kvůli pachuti, prostě předsudky.
Něco jiného jsou skopové, kachna, zvěřina. Ty mají pachutě natolik výrazné, že se běžnou úpravou neschovají.
Připojit reakci
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
vyslouzil (554) - xxx.xxx.92.38 (?)  4.12.2013 13:48 Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
No jo, ale ti o kterých píšu, že nejedí králičí maso, jsou z dědin a králičím masem byli doma krmeni odmalička.
Možná právě proto jim teď leze krkem. Patřil jsem k nim taky. Teď, když zdroj vyschl, je mi najednou králík vzácný.
Některé hospodyně popužívaly jistý nešvar. Když dopoledne nevěděly, co uvařit k obědu, sáhly do králíkárny, jednu za uši a za hodinu byl na stole. Takové maso není po chuti příliš dobré (nelze přirovnat k ovaru z kotle).
Připojit reakci
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - xxx.xxx.176.91 (?) 4.12.2013 7:57 Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Kdo co jí a nejí je lepší asi neřešit.Na štědrý večer já jím kapra.Kolk lidí vám řekne že u nich to jí jenom táta.Děti a máma mají vepř.řízek.Proč asi?No protože je to někdo tak naučil.
Králík je drahé maso.Proto dávat ho do tlačenky, kam mi stačí koleno, srdce a jazyk s kouskem plecka, vše vepřové, je mi líto.Králík je drahé maso na to, abych ho jen tak někomu dal a on měl pocit.že mi od něj pomohl.To ať si koupí kuře v akci.To je hotové za 2 měsíce.Nejraději mám králíka na houbách s rýží, na smetaně s knedlíkem, játra na cibulce, šunku,pečeného z bůčkem.Méně jsem nadšen když se dělá z králíka sekaná, polévka.Kdysi jsme ho taky obalovali, dávali do klobás.
Připojit reakci
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - xxx.xxx.114.253 (?) 5.12.2013 8:28 Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Jestli vám je líto dávat králíka do tlačenky, popř.sekaná a polévka, to je úhel pohledu, když máte třeba deset králíků, tak děláte různé výrobky, na různé způsoby, aby vám nešel, jak bylo výše popsáno, krkrm... takové hrudníky se dobře oberou v té polívce a pokud je masa moc, tak tlačenka nebo sekaná.Ale nikomu nic nevnucuji, dobré je taky maso pečené na divoko, bobkový list nové koření, popř.podlít červeným vínem.
Připojit reakci
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - xxx.xxx.228.57 (?) 6.6.2015 10:15 Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
To nemusí být nutně pravda, že je to někdo naučil, můj táta byl kupříkladu rybář a já milovala ryby jedla jsem je pořát pak přišel zlob v těhotenství se mi ryba přímo kapr zhnusil a od té doby nejím kapra dím si lososa makrelu i pstruha ale kapra prostě nesním
Připojit reakci
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - xxx.xxx.236.1 (?) 7.6.2015 19:14 Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Nesmíte veřit všemu, co napíše nějaký literát v 19. století. Naši předci měli možná čistější vodu v řekách, ale neměli ani moře, ani tisíce jezer, ani veletoky. Česká kuchyně a konzumace ryb v ní tak už tehdy tvořila zlomek toho, co se snědlo v ostatních zemích - severních, přímořských, asijských.
Připojit reakci
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - xxx.xxx.228.46 (?) 9.6.2015 22:49 Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Konečně zajímavé a plodné téma. :) Já králíky chovám posledních pár let pro vlastní potřebu a lidi by mi ruce utrhli, abych jim občas nějakého dal. Nejradši máme na smetaně a hned potom recept "béřovický králík" - najdete na internetu. Klasika je králík na hořčici, se zelím, špenátem nebo po burgundsku (dělali Kluci v akci), delikatesa jsou stehenní řízky s bramborovou kaší. Králičí šunka je vhodná pro někoho, kdo má najednou větší množství masa a nemá místo v mrazáku, sám jsem nezkoušel, ale chutnal a nebylo to špatné. Hlavy a skelety na polévku používám, ale vždycky v kombinaci s něčím - hovězí žebra, kachní droby apod. Králík nemá žádný tuk a samotný vývar je tak trochu mdlý. Mimochodem ani ten španělský ptáček by nemusel být problém, dělal jsem králičí roládky z boku - mezi žebry a stehny je docela velký plát tenké svaloviny.
Králičí maso je opravdu univerzální a dá se z něj dělat vše od guláše po čínu.
Nevím, čím to je, a možná je to jen takový můj pocit, že do všech diskusí, týkajících se králíků, se vždy musí zapojit nějaký agresivní jedinec nebo hnidopich.
Připojit reakci
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - xxx.xxx.185.138 (?) 14.6.2015 15:14 Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Zabila jsem tak tlustou slepici, že se vyplatilo sádlo vyškvařit a bylo na dvě várky chleba z pekárny. A byl vychválen, jako bzvláště vypečený.
Králíky mladé zabíjíme tak brzy, že sádlo nemají, možná nějaký chovný kus. To je jako s prasaty, dřív se krmilo na 2q, aby bylo hodně sádla, dneska se zabíjejí na 100 kg.
Připojit reakci
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
vyslouzil (554) - xxx.xxx.67.66 (?)  22.6.2015 20:58 Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Kachní i husí sádlo na čerstvém chlebu je lahůdka. Slepičí ani králičí bych takto nejedl. Ale když se z něj udělá zásmažka do hovězího guláše, zblajznu je v pohodě, ostatně jako každý. Není to o chuti, ale o konvenci. Části některých zvířat jsme si nezvykli jíst. Nevaříme jídla z drůbežích a rybích střev, hovězích ani vepřových očí, z koček a psů, ne proto, že nám nechutnají, ale nevychovali nás k tomu. Stejné je to s králičím sádlem. Králíka v klobásách a sekané nikdo nepozná, vývar je málo výrazný - jak tu ostatně zaznělo. Věřím, že jako vyhládlý voják či student na koleji bych si na krajíci chleba s neznámým sádlem, česnekem, hořčicí a okurkou pochutnal. Ale jíst jsem se ho nenaučil - na rozdíl od buchet.
Připojit reakci
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - xxx.xxx.9.135 (?) 23.6.2015 8:17 Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Kdysi dávno jsme jednou dělali z přebytků králičí paštiku. Po rozležení ve sklenicích smrděla králičinou a nikdo to nechtěl. Ale je to i o osobních prefernecích. A taky čistotě chovu a rase. Někdo s chutí obere králičí hlavu z polívky, já ji vyhodím celou, pokud ji králík má a polívku uvařím radši zeleninovou. Nejsme (zatím) ve válce a není potřeba odsuzovat, když někdo nad něčím "ohrne nos". Za mořem se plýtvá potravinami daleko víc, než u nás. Což samozřejmě není argument, jen fakt.
Připojit reakci
|
|
 |
|
 |
 |
|
vyslouzil (554) - xxx.xxx.15.90 (?)  23.6.2015 12:46 Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
To není o plýtvání, nýbrž, jak říkáte, o chuťových a zvyklostních preferencích. Taky jsme občas nějaké jídlo vyhodili, ale o králičí hlavu se děcka porvaly. Ne proto, že by nebylo co jíst. Druzí se tahají o biskupa, který se jinde vyhazuje Kolegyně, když dostane od pacienta zvěřinu, ji obratem vyhodí, poněvadž to všem u nich doma smrdí. Kolik lidí na Štědrý den smaží řízek, protože rybinu nesnášejí?
Na druhé straně skutečnost, že za mořem možná plýtvají víc, pro mě není důvod, abych se k potravině choval jako k odpadu.
Ještě k paštikám. Jsou srnčí, kachní, husí,a bůhvíjaké paštiky a právě specifická příchuť po původci masa je nejvíc ceněna.. Ale nejsme ve Francii. My, odkojení játrovkou, májkou a pečeňovou paštétou, za paštiku považujeme indiferentní mastnou pomazánku na chleba. V praxi tak v tzv. paštice končí nespotřebované nadbytečné maso, často řadu dní po prvotní úpravě, které je líto vyhodit. A to je jeden problém. Paštiku děláme ze zbytků a ne co nejdřív, jak by se na mleté maso slušelo. Ani sterilace pak neskryje, že surovina nebyla čerstvá. Druhým problémem je, že nerespektujeme poměry obvyklé v konzervách. Jednak přidat min. 60% bůčku nebo sádla - vždyť se maže na chleba a krajíc s umletým liobovým je nejedlý. Za druhé klasická příprava bez škrobů a vaječných bílkovin vede po sterilaci k disociované směsi - dole tuhá sekaná, nahoře vrstva tuku Za třetí - tuzemská paštika musí být mírně přesolená a výrazně překořeněná, aby byl pokrm s chlebem, cibulí a okurkou zajímavý.
Připojit reakci
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - xxx.xxx.9.135 (?) 23.6.2015 19:53 Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Aby nebylo mýlky, já králíka jím, ale jaksi v klasických úpravaách. Nicméně nebožka svině je můj kamarád a pokud jde o paštiku z vepřového, dělám ji myslím dobrou až velmi dobrou. Samozřejmě, že se tam zpracuje i neprvotřídní maso, ořezy, ale v žádném případě nějak závadné. S Májkou bych to opravdu neporovnával.
Připojit reakci
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - xxx.xxx.176.91 (?) 25.6.2015 7:14 Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Králík, to je maso jedním opěvované a jiným zavrhované.Nemůžete jen tak někomu udělat radost, že mu ho darujete.Dopadnout to může, jako u té paní doktorky s tou zvěřinou.A to není o tom, že to někde střelím, nebo chytím na prut.Není to ani kuře ze dvorka, které vyroste za 4 kg krmení.Okolo králíka skáčete 6 měsíců.Někdo od jara do podzimu.No jsou i takoví, že ho udělají za 120dnů.Tedˇjde o to za kolik a kolik. Když jich uděláte tolik, že ho můžete mít 2x do týdne, tak nemůžete najednou odmítnout a říct už to nechci, mě to nechutná a nebo mě to smrdí.S tím bojujem taky a často.Aby jsme to dobře ochutili, rozmarýn, česnek, houby a další.Tak když mi paštika z toho masa nechutná, tak ji vynechám.Hlavy taky nejíme my, ale slepice.Králičí sádlo taky naschovávám do buchet, ale věřím že když to někdo dobře udělá, tak to nepoznám.Občas děláme z králíka šunku.
Připojit reakci
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - xxx.xxx.221.246 (?) 4.8.2018 17:14 Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Mám 5 samic, chovám v klecích, porážím v 2,60 kg pak nasazují na sádlo, krmím granulí /králík dostane vše co potřebuje a kolik toho potřebuje, což jinak nedocílíte/.Prodávám za 200 Kč. Potřebuji prodat 5 ks abych mohl koupit granule pro všechny zbývající. Zbytek mohu zbaštit. A zájem je takový, že se někdy na mně nedostane. Do porážkové váhy dorostou za120-130 dnů. Šestiměsíční králík je bd krmený jen vodou, a to ještě někdy, nebo má 7-8 kg, z toho 3 kg sádla. Mimo jiné jsem bývalý zootechnik. To uvádím proto, že by bylo možná vhodné, kdyby případné "odborné" příspěvky byly posuzovány i z tohoto hlediska.
Připojit reakci
|
|
 |
|
 |
 |
|
vyslouzil (554) - xxx.xxx.236.1 (?)  5.8.2018 17:25 Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Mimo jiné jsem bývalý zootechnik. To uvádím proto, že by bylo možná vhodné, kdyby případné "odborné" příspěvky byly posuzovány i z tohoto hlediska.
1: Nejsme u komise, nýbrž na diskuzním fóru. Příspěvky tak nejsou nikým posuzovány. Každý píše svůj názor.
2: Lépe je vnímat příspěvky podle kvality obsahu, ne podle bývalé profese autora.
3. Králíky už nepěstuju, dostávám je od kamaráda. Hopkají ve výběhu na dvoře, krmí je tím, co má - senem, trávou, řepou, kukuřicí. Za 120 dní dvě a půl kila nabrat nestihnou, byť nepopírám, že se to jiným režimem dá.
Přijde mi, že chutnají líp než z klece. Možná si to u králíků jen namlouvám, ale v případě kuřat je to jednoznačně poznat.
M.V., v minulém životě králík.
Připojit reakci
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - xxx.xxx.75.106 (?) 10.8.2016 22:33 Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Z králičího masa se dají také dělat různé konzervy do sklenic třeba v kombinaci s vepřivým masem. Maso můžeme použít syrové, vařené nebo i pečené, zalijeme vývarem nebo alespoň slanou vodou a sterilizujeme. Výrobek si můžete ochutit podle sebe. Dá se jíst studené třeba na chleba nebo jako maso ve vlastní šťávě.
Připojit reakci
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
|