Při poskytování těchto stránek nám pomáhají soubory cookie. Používáním stránek s tím vyjadřujete souhlas.
Další informace.
Ú v o d n í   s t r á n k a  |  Kontakty   
Velkoobchod s ovocem a zeleninou. Čerstvost, kvalita, rychlé doručení.
Udírny Bradley a Borniak - vyzkoušejte elektrické digitální udírny


Destiláty > Slivovice od Jelínka

Nejnovější příspěvky v tomto vláknu:
Nedělá, podle mě ani autor příspěvku..., vyslouzil, 10.3.2016
Nedělá, podle mě ani autor příspěvku......, host, 9.3.2016
Já sám ředím vždycky individuálně, aby t..., vyslouzil, 9.3.2016
jak Vám chutná Volarská zlatá..., host, 2.3.2016
Vážený pane, Vaše slova mají cenu zlata. Nic..., host, 2.3.2016
Stránky: 1, 2, 3, 4 | Zobrazit celou diskuzi   

Slivovice od Jelínka


vyslouzil (563) - xxx.xxx.65.50 (?)
22.4.2010 9:51, počet návštěv: 79976
Přejít na: tento příspěvek (zjistit adresu)

Prohlédl jsem si opět po čase složení těch lepších pálenek v regále supermarketu. 
Slivovice 3 letá  (bílá)  v kulaté sklenici: složení čistý destilát 45%, cena cca 530Kč/l
Slivovice zlatá (žlutá) - složení destilát, líh 45% cena o něco málo nižší 
Hruškovice ve stejné lahvi a kategorii jako zlatá slivovice: čistý destilát z Wiliamsek (?) cena vyšší než u zlaté, nižší než u tříleté slivovice.
   Zajímavé je, že i nejdražší slivovice se prodává v koncentraci, kterou by každý domácí pěstitel považoval za urážku.
    Nicméně,  po přečtení rozhovoru Sabiny Slonkové s výrobcem nezdaněných lihovin z denaturáku a bazénové chemie je všechno relativní...

Připojit reakci   
Vše o zahradě - rostliny, ovoce, zelenina, zahradní technika, nářadí, doplňky, bazény a jezírka
   

Slivovice od Jelínka


host - xxx.xxx.129.96 (?)
22.4.2010 11:23
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Prosím negeneralizovat. Ředím na 43%, protože při kvalitě jakou mám, si to mohu dovolit.

Připojit reakci
      

Slivovice od Jelínka


vyslouzil (563) - xxx.xxx.65.50 (?)
22.4.2010 12:21
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Proč myslíte, že ředění má souvislost s kvalitou? Nicméně jste první, o kom vím, že ředí pod 50. Já sám ředím na 51 a jsem okolím považován za čajíčka. 

Připojit reakci
         

Slivovice od Jelínka


host - xxx.xxx.129.96 (?)
22.4.2010 12:48
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Myslím, že síla lihu často překryje některé nedostatky destilátu. Také jsem ve svých dřevních začátcích podléhal tlaku, že domácí destilát má mít nejméně 50%. Po nashromáždění značného množství publikací o pěstitelském pálení jsem vyzkoušel 45% a když jsem zjistil, že to není na škodu, ustálil jsem ředění na 43%. A jsem spokojen. Tím nijak nepolemizuji s hrdiny, kteří si dokáží vychutnat 55% a možná i silnější destilát. Trošku s úsměvem bych řekl, že by bylo možné si "pětasedumdesátku" nenaředěnou rovnou stříknout do žíly. Domnívám se, že pro sliznice krku a žaludku více než 50% není žádná lahůdka. Ale proti gustu žádná procenta.

Připojit reakci
            

Slivovice od Jelínka


host - xxx.xxx.147.233 (?)
26.8.2010 13:14
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Ja osobně si taky myslím, že aroma kvalitního destilátu vynikne při ředění kolem 42-45 stupnu a ředím si tak před spotřebou.Uchovavam na 51.Dělal jsem synovi svatbu ředil jsem na 42.První padla třešnovice pak hruškovice, slivovice a finska vodka zbyla.Vtomto pořadí preferovali hosté nabízeny alkohol.
Připojit reakci
         

Slivovice od Jelínka


host - xxx.xxx.72.149 (?)
22.4.2010 12:48
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Souhlasím s Vámi, pane Vysloužil. Sliovovice (i jiný destilát) by podle mne měla mít nad 50%, pokud má sloužit tomu, k čemu je určena - t.j. k "zdravotnímu pití". Kvalita a obsah alkoholu spolu nesouvisí. Snad pokud by bylo v destilátu příliž aromatických látek, možná by lépe chutnala více zředěná.

F.O.

Připojit reakci
            

Slivovice od Jelínka


Wimpi (1) - xxx.xxx.44.75 (?)
22.4.2010 12:57
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Kurňa, chlapi, tady jste asi zaťali do živého. Tohle bude dlouhá diskuse. (Můj tata pálí na 51%, protože tak pálil jeho tata. Dál historii neznám).

Připojit reakci
            

Slivovice od Jelínka


vyslouzil (563) - xxx.xxx.65.50 (?)
22.4.2010 12:57
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Díky, že se mnou souhlasíte, ale já paradoxně dávám hostu 129 96 tak trochu za pravdu. Tedy nemyslím si, že slabší slivovice odkryje její nedostatky a proto jen tu nejlepší je možno naředit pod padesát. Ostatně "Chalupářská slivovice", různé patoky jako " Lihovina švestka" jsou toho důkazem. Ale souhlasím s tím, že dobrá ovocná pálenka, naředěná na 40 - 45% je kvalitní pití, u něhož lze chuťové nuance vychutnat možná lépe. 
    Neředím ji tak jen proto, že ji nikdy nepiju sám a většinu produkce daruji nebo prodám. A po 45%ní slivovici prostě není poptávka.

Připojit reakci
               

Slivovice od Jelínka


host - xxx.xxx.151.38 (?)
22.4.2010 13:07
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Možná budu za podivína, ale já šteluju pro svou potřebu na 60%.Dám si jednu, nebo dvě před spaním, a jak se krásně usíná.Svého času jsem šteloval i víc.Není to samozřejmě pro takové posezení s přáteli.Pro takové příležitosti mám 53ojku.Ale víc si pochutnám, když je ve štamprli procento větší, a tím pádem víc aromatu.

rostislavik

Připojit reakci
                  

Slivovice od Jelínka


host - xxx.xxx.220.205 (?)
28.4.2010 17:37
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Slyšel jsem o lokalitách na Moravě, kde se koncentrace spec.slivovice upravuje na 60 % obj. Proč ne, když to někomu chutná. Problém vysoké koncentrace lihu v destilátu není pouze v %, ale v jemnosti lihu. To znamená, že neošetřená 43%-ní slivovice může být v ústech mnohem ostřejší než-li "ošetřená" šedesátka. Ovšem po neošetřené šedesátce bych asi vypil litr vody, tak jaképak pěkné spaní, že! Jemnost lihu je jedním z parametrů hodnocení destilátu při degustaci, kde se požaduje 50% a kdo si s tímto parametrem neví rady, nedopadne dobře. Nejmarkantněji vystupuje problematika jemného lihu ve vodkách. Je to destilát bez fantazie (tedy chuti), ale jeho cena je na jemnosti lihu přímo úměrně závislá, to asi víme všichni. slosar-petr@seznam.cz

Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky) >> | 1, 2, 3, 4 | Zobrazit celou diskuzi   
Založit nové téma Nápověda
  Název diskusního téma   Počet příspěvků   Datum   Počet návštěv
Jak uchovat hotový kvas511.10.20182585
Kolik medu do pálenky?2927.8.201869753
Rum recept323.3.201815946
Slivovice od Jelínka3714.3.201879976
Mandlový likér325.10.201714387
Jak na malinový likér?517.11.20165553
Různé návody na likéry, pálenky153.8.201653447
Recept na likér z višní922.7.201623709
R Jelinek - netradicne ovocne destilaty110.8.20153215
Destilát z medu - zná někdo návod na naložení kvasu?523.5.201423312
Kvas bez míchání, ale i bez koláče211.8.20138956
Medovice47.10.201117074
Recept na pálenku s medem za studena129.5.200911308
Medovina614.9.200816180
Další diskuze na téma Destiláty najdete na serveru ZAHRADA.cz
Úvodní stránka | Informace o serveru | Podmínky užívání
(c) Lupo Media 1999 - 2019
Jak Google využívá data, když používáte weby nebo aplikace našich partnerů