Ú v o d n í   s t r á n k a  |  Kontakty   


Zavařování > Zavařování bez cukru

Zahrada, rostliny, ovoce, zelenina, zahradní technika, motorové pily, bazény a jezírka
Nejnovější příspěvky v tomto vláknu:
Myslim, ze bez doslazeni to nejde - alespon ..., host, 22.2.2012
Cokoliv z ovoce bez fruktózy je protimluv. Je v..., host, 28.7.2011
Anglicke marmelady Dalfour jsou oslazovany jabl..., host, 28.7.2011
Pre diabetikov to ma zmysel. Dost je zl..., Juro, 8.9.2009
Bez cukru zavařuji meruňky a hroznové víno tak,..., host, 8.9.2009
Stránky: 1, 2 | Zobrazit celou diskuzi   

Zavařování bez cukru


host - xxx.xxx.164.41 (?)
28.6.2009 11:19, počet návštěv: 24366
Přejít na: tento příspěvek (zjistit adresu)

Dorý den, uměl by mi někdo poradit, jak se dá zavařovat, dělat marmeládu, šťávy z ovoce bez cukru?(dodržuju dělenou stravu podle Kořínkové).Nejlépe bez fruktózy(ta je prý více nebezpečnější než obyčejný řepný cukr).Děkuji

Připojit reakci   
   

Zavařování bez cukru


Ing. Ferda Mravenec, zahradnický guru (17) - xxx.xxx.214.234 (?)
28.6.2009 11:33
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Bez cukru zavařuje jedna moje příbuzná, jíst se to nedá, ten cukr tam prostě chybí. Navíc se jí to často kazí, často to zkvasí.

Připojit reakci
      

Zavařování bez cukru


Miloš Vysloužil (269) - xxx.xxx.61.6 (?)
28.6.2009 12:03
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Kdo má doma diabetika, naučí se zavařovat bez cukru. Není to problém u marmelád, horší jsou kompoty. Cukr tam působí i osmoticky a ovoce s cukrem je tužší. Bez cukru je to takové víc rozblemtané. Sterilovaný výrobek se kazí se stejně jako s cukrem, v tom není rozdíl. Problém vidím v tom, že chuť umělých sladidel stále za cukrem pokulhává. Jediné, kde to není poznat jsou sladkokyselé okurky.

Připojit reakci
   

Zavařování bez cukru


host - xxx.xxx.84.156 (?)
28.6.2009 11:44
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Samotný cukr v běžných domácích výrobcích nemá takovou koncentraci aby se výrobek nekazil. Rozhodující je čistota při práci a dodržení času a teploty zavařování. Úplně bez cukru jsem to nikdy nezkoušela /snad by byly dobré zralé višně a černý rybíz ve vlastní šťávě-nic se nepřidává/ a dělat jen malé skleničky jako jsou např. od Hamé dětských výživ. Proti plesnivění působí  /pouze v kyselém prostředí/  kyselina sorbová, která je snad dosud k dostání v malých sáčcích v drogeriích. Špatně se rozpouští! Ovoce ve vlastní šťávě- čisté, zralé se podusí v čistém kastrolu a horké naplní do skleniček, okraje skleniček se otřou, zavíčkují a tepelně konzervují.skleničky před plněním částečně steriluzuji v troubě a víčka vyvařím. Tím se dosáhne, že skleničky nejsou poloprázdné. Při servírování by se to pak mohlo dosladit nějakým sladidlem. Po otevření se obsah musí do několika dní /v lednici/ cca do 3, spotřebovat.

Připojit reakci
      

Zavařování bez cukru


host - xxx.xxx.44.166 (?)
2.7.2009 15:07
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Zavařuji bez cukru veškeré ovoce s pár zrníčkami soli, víčka vyvařuji, okraje sklenic a i víčka otřu slivovicí. Nic se nekazí, jenom ta chuť je všelijaká, jenom ne sladká. Nejlepší z toho jsou třešně. Dcera vůbec nepoužívá rafinovaný cukr a v žádném případě nepoužíváme umělá sladidla. Ve zdravé výživě se dají koupit různé sladěnky buď sypké nebo tekuté a ty v pohodě cukr nahradí, kdo se bez něho nemůže obejít.

Marmelády se dají taky dělat bez cukru, hodně odpařit a zahustit agarem.

Připojit reakci
         

Zavařování bez cukru


Miloš Vysloužil (269) - xxx.xxx.94.12 (?)
2.7.2009 21:46
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Údajně nejlepší náhražkou cukru by měla být sukraloza, a to jak po stránce chemického složení - zdravotní neškodnosti, tak i chutí. Je ale ještě dražší, než aspartam (ten se pro termolabilitu na zavařování nehodí). Zkušenost s ní ale nemám.

Připojit reakci
   

Zavařování bez cukru


host - xxx.xxx.40.131 (?)
8.9.2009 15:04
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Bez cukru zavařuji meruňky a hroznové víno tak, že do každé zavařovačky dám špetku soli. Ve výsledku to není znát a ovoce je tvrdé a výborné. Soli musí být ale opravdu špetka.

Připojit reakci
   

Zavařování bez cukru


Juro (3) - xxx.xxx.121.238 (?)
8.9.2009 16:33
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Pre diabetikov to ma zmysel.

Dost je zle, ak je to len vecou istej mody. Poznam jednu pani, co zavara bez alebo s rapidne znizenym obsahom cukru a zasadne bez akychkolvek konzervacnych latok. Vysledok je vela vyhodenych zavaranin, ktore sa pokazili. Myslim si, ze cukor je zdravsi ako aflatoxiny. Preto konzervovanie bez cukru spojene s vynechanim aj konzervacnych latok moze byt nebezpecne.

Netusim, ci stipka soli moze nieco vyriesit, ako je tu niekde v diskusii uvedene, co sa konzervovania tyka. V malych koncentraciach moze sol skor podporit rast mikroorganizmov. Cukor ma urcite svoje konzervacne ucinky v danych koncentraciach napr. sirupov, marmelad a sladkych zavaranin. Med sa nikdy neskazi, sirup moze vydrzat bez konzervovania, otvoreny a bez chladenia ak ma velky obsah cukru.

Ucinok cukru a soli je paradoxne v principe rovnaky. Ovplyvnuju osmozu buniek, resp. znizuju aktivitu vody. Na toto treba zial vysoke koncentracie. V malych su skor potravinou pre mikroby a ich ucinok je opacny. Nie su "vseliekom" ale maju takmer nezastupitelne miesto pri konzervovani.  Najlepsie spojit dokopy vsetky zbrane. Cukor ci sol, konzervanty ako je kyselina sorbova, sterilizacia, ulozenie na chladnom tmavom mieste, izolacia atd.

Připojit reakci
      

Zavařování bez cukru


host - xxx.xxx.144.5 (?)
28.7.2011 10:48
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Anglicke marmelady Dalfour jsou oslazovany jablecnym koncentratem, da se sehnat ve zdrave vyzive, vyrabi to myslim Sunfood Dobruska..A ten agar je vyborny tip, dekuji za nej!!! V jakem pomeru ho davate do marmelad z broskvi a merunek? dekuji!

Připojit reakci
   

Zavařování bez cukru


host - xxx.xxx.152.34 (?)
28.7.2011 12:53
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Cokoliv z ovoce bez fruktózy je protimluv. Je v ovoci přirozeně obsažena a jestli je tak nebezpečná, pak je nutno vypustit i to ovoce.

Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky) >> | 1, 2 | Zobrazit celou diskuzi   
Založit nové téma Nápověda
  Název diskusního téma   Počet příspěvků   Datum   Počet návštěv
Proč mi nechytají víčka?382.10.201427693
Hoblinkový ocet525.9.20142555
Rakytníkový džem 1021.9.201411189
Sklenice 3.6 l víčka Pano 103 mm331.8.2014577
Meruňková marmeláda z dýně2123.8.201422505
strojek na uzavírání konzerv165.3.201442882
Podělte se o recepty na zpracováni ovoce a zeleniny4620.10.201340834
Zavaření pálivých papriček711.9.20139395
Kečup rajčata s červenou řepou611.8.20127816
Jak vybrat zavařovací hrnec411.8.20126310
Zavarat ekonomicky127.8.20127810
Zavařování bez cukru1122.2.201224367
Papriky a feferonky118.2.201228479
Zavařování v mikrovlnce2428.8.201149482
Zavařování v mikrovlnné troubě2121.7.201130138
Džem z plodov mahónie cezmínolistej 36.7.20113317
Kukuřice cukrová - máte dobrý recept?523.9.201010085
Zavařovaní - sterilace v myčce114.9.20105746
Sušená rajčata - zavařit?528.8.201015366
Praskání angreštu při zavařování1022.7.201012890
Hrušková povidla325.10.20099036
Rajčata514.9.20097838
Bezinky59.9.20096474
Rakytník39.9.20094373
Kuličková zavařovací hlava - jak na ni 624.8.20098144
Další diskuze na téma Zavařování najdete na serveru ZAHRADA.cz
Úvodní stránka | Informace o serveru | Podněty a připomínky | Kosmetika
(c) Lupo Media 1999 - 2014