Při poskytování těchto stránek nám pomáhají soubory cookie. Používáním stránek s tím vyjadřujete souhlas.
Další informace.
Ú v o d n í   s t r á n k a  |  Kontakty   
Velkoobchod s ovocem a zeleninou. Čerstvost, kvalita, rychlé doručení.
Připravte si ty největší dobroty na kvalitních grilech Weber.


Uzení > Udírna

Udírna


host - xxx.xxx.38.116 (?)
21.2.2016 7:03
tak jsem vrátil kaminka a nechal dolni dviřka otevřené za chvílu jsem zjístil źe je néco jinak, dřevo vonělo po 5 hodinach jsem vydélal testovací vzorek a jsem zpokojen, velmi ješte jednou dik za radu.
Ukázat polohu příspěvku v diskuzi >
Připojit reakci

Partnerem sekce je Weber - zahradní grily
Nejnovější příspěvky v tomto vláknu:
Dobrý den. Domnívám se, že 20 minut předtápě..., host, 15.3.2016
Tak to jsem ráda, že se povedlo , ivap, 24.2.2016
tak jsem vrátil kaminka a nechal dolni dviřka otev..., host, 21.2.2016
to mne nenapadlo, tak mám nechat dvířka otev..., host, 18.2.2016
Přívodem vzduchu se myslí vzduch do topeništ..., host, 18.2.2016

Udírna


host - xxx.xxx.234.11 (?)
28.12.2013 14:48, počet návštěv: 63660
Přejít na: tento příspěvek (zjistit adresu)

Zdravím všechny uzenáře, můj dotaz je na udírnu.

Uvažuji o nějaké domácí udírně cca na 20kg masa, jsem totál laik a domácí uzené pamatuji z dětství, zrovna tak i salámy a klobásky. Zabíjím čuníky 2x doroka, tak bych chtěl vyzkoušek nějakou tu dobrotu navíc.

Dokázali by jste poradit jakou udírnu, popřípadě kde zakoupit nebo plány na udírnu. CCa před 8 lety jsme se pokoušeli postavit zděnou udírnu ale ta spíš peče nežli udí.

Poradí někdo?

Připojit reakci   
   

Udírna


host - xxx.xxx.211.38 (?)
28.12.2013 19:27
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

V tom případě je udírna dobrá, ale musíte se zaměřit na obsluhu, ta je asi nedokonalá.Pokud maso upečete, asi topíte jak v kotli ústředního topení.

Dodejte sem fotky stávající udírny, ať je z čeho vycházet.

Připojit reakci
      

Udírna


host - xxx.xxx.99.204 (?)
9.2.2016 20:13
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
dobrý den mám k vám dotaz postavil jsem udírnu ve sklepě s tím že využiji starý komín který se nepoužívá je asi 7 m vysoký ze začátku to hodně kouřilo ale to se spravilo častým topením až se vysušil, netopilo se v něm 20 let, tak jsem naložil trochu masa na zkoušku a vyudil a vyhodil neb to bylo jak namočené v dehtu po pár upravách jsem zkusil znovu dva kapry na zkoušku nebylo to tak černý ale není to ono po dalším topení a vysoušení komínu jsem tam zas dal dva kapry a výsledek je stejný nevím si rady udírna je za 20 minut vytopená na 100 stupnů není problém teplotu regulovat od 50-100 a udržet teplotu jakou potřebuji akorát to vyuzení není jak jsem býval zvyklej, postavil jsem jich několik vždy v pořádku všechny byly venku několik zděných ale nejlepší byla dřevěná a teď mužete mi poradit, není problém te vysoký komín?
Obrázky:
udírna a maso
udírna a maso
Připojit reakci
         

Udírna


host - xxx.xxx.243.114 (?)
17.2.2016 20:22
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Ta udírna je v tom komíně?

Připojit reakci
         

Udírna


host - xxx.xxx.13.201 (?)
18.2.2016 0:18
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Já si myslím, že je nutné tu udírnu řádně vysušit, není ta stávající zeď vlhká?

Připojit reakci
            

Udírna


host - xxx.xxx.33.210 (?)
18.2.2016 9:31
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
udírna je mimo komín, topil jsem nekolik dní dost intenzivne, přijde mi že by uź mohl být suchý, komín jde středem baráku, ted jsem udelal jine ohniště místo kamínek, napadĺo mne jestli neco nejde z nich uvídim
Připojit reakci
               

Udírna


host - xxx.xxx.243.114 (?)
18.2.2016 10:21
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Pod dvířky udírny je hnědý flek, vypadá jak dehtový... Máte vyschlé dřevo, dostatečný přívod vzduchu do topeniště? Jak regulujete teplotu - jen snížením přívodu vzduchu do topeniště nebo jinak? Dehet a dřevný ocet se při hoření tvoří při nedostatečném přívodu vzduchu = suchá destilace dřeva

Připojit reakci
                  

Udírna


host - xxx.xxx.33.210 (?)
18.2.2016 12:00
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
ten flek je jak jsem vysoušel ze začatku to hodne kouřilo ted to nekouři přivod vzduchu je, mam tam okno a dveře mam otevřeně, reguluji dviřkama ubraním vzduchu..nebo klapkou v kominé
Připojit reakci
                     

Udírna


host - xxx.xxx.243.114 (?)
18.2.2016 14:40
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Přívodem vzduchu se myslí vzduch do topeniště... Pokud snižujete teplotu v udírně přivřením vzduchu pod dřevo, tak se nedivte, že to dehtuje.

Připojit reakci
                        

Udírna


host - xxx.xxx.99.204 (?)
18.2.2016 15:28
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

to mne nenapadlo, tak mám nechat dvířka otevřená a regulovat jen odtahem nebo klapkou co mám před vyustěnim do komínu

každopádně děkuji za rady a jdu zkoušet dám vědět jak to dopadlo

Připojit reakci
                           

Udírna


host - xxx.xxx.38.116 (?)
21.2.2016 7:03
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
tak jsem vrátil kaminka a nechal dolni dviřka otevřené za chvílu jsem zjístil źe je néco jinak, dřevo vonělo po 5 hodinach jsem vydélal testovací vzorek a jsem zpokojen, velmi ješte jednou dik za radu.
Připojit reakci
                           

Udírna


ivap (12) - xxx.xxx.243.114 (?)
24.2.2016 19:51
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Tak to jsem ráda, že se povedlo wink

Připojit reakci
         

Udírna


host - xxx.xxx.204.40 (?)
15.3.2016 22:24
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Dobrý den. Domnívám se, že 20 minut předtápět tu vaší udírnu je velmi málo. Je to v suterénu a zdivo bude vlhké. Před uzením bude zřejmě potřeba udírnu pořádně vysušit. Cihly časem natáhnou vlhkost a při uzení se odpařuje voda a udírna dehtuje. Doporučuji před uzením topit asi 5 hod. tepl. 100 °C a potom teprve dát maso a udit. Mám zděnou udírnu a musím předtápět asi 8 hod.  Ale pozor!!  Materiál vložený do udírny nesmí být studený, např. z lednice, nebo studené naložené maso. Materiál musí mít pokojovou teplotu. Jestliže je to studené, tak to dám do teplé vody (70°C asi na 20 min.), pak osuším a pak teprve zavěsím do udírny. Tuto radu berte jako názor. Každá udírna má své specifikum. Přeji hodně úspěchů.

Připojit reakci
   

Udírna


Ing. Ferda Mravenec, zahradnický guru (19) - xxx.xxx.247.50 (?)
28.12.2013 20:18
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

To je jednoduché, udírna dřevěná bedna vysoká 1 m, se základnou 0,5 x0.5 m. Topeniště vzdálené 1,5-2 metry od bedny, kouřovod trubky 15-20cm v průměru, mírně stoupající.

Připojit reakci
      

Udírna


host - xxx.xxx.226.182 (?)
31.12.2013 11:15
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Udírnu mám dřevěnou dvouplášt'ovou.Lépe se vyhřeje a drží lépe teplo.Kouřovod mám kameninovou rouru 1500mm dlouhou a průměr je 125mm.Je tepelně zaizolovaná a přihrnuta zeminou.Topeniště je z šamotových cihel bez roštu.Dvířka ze starých kamen s růžicí pro lepší regulaci teploty.Na Váš e-mail mohu poslat nějaké foto stavby.At' se daří, rpstylle@seznam.cz

Připojit reakci
         

Udírna


host - xxx.xxx.234.11 (?)
17.1.2014 12:19
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Co říkáte na tuto udírnu, má někdo zkušenost??

Obrázky:

Připojit reakci
            

Udírna


Miroslav Partl (10) - xxx.xxx.80.95 (?)
17.1.2014 19:01
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Snad by to mohlo fungovat. Jenom bych zaizoloval kouřovod.

Připojit reakci
               

Udírna


host - xxx.xxx.165.69 (?)
17.1.2014 22:09
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Prosim Vas ked sa zaizoluje ten kourovod aky to ma vplyv na udenie?A ako ho najlepsie zateplit?
Připojit reakci
                  

Udírna


Jiří Kohoutek (15) - xxx.xxx.211.38 (?)
17.1.2014 23:40
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Zateplit kouřovod můžete nejlépe čedičovou vatou, proč zbytečne ochlazovat teplý kouř z ohniště (hospodárný provoz, méně dehtu).

Připojit reakci
                     

Udírna


host - xxx.xxx.144.83 (?)
18.1.2014 20:37
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Není důvod izolovat kouřovod. Na co? Kolik stupňů chcete do té udírny hrnout? 80% času uzeni pojedete kolem 60 stupňů. Jinak z toho bude vysušuný kus masa. Nedĕlejte to. Zbytečnĕ si to komplikujete.

Připojit reakci
                        

Udírna


host - xxx.xxx.226.182 (?)
19.1.2014 12:32
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Protože udím docela často a pokud je velký mráz je lepší kouřovod zaizolovat.Tady nejde o nějaké hrnutí tepla do udírny ale že se nebude kouřovod ochlazovat a poté dehtovat.Kouřovod mám zaizolovaný a ještě přihrnutý zeminou.Udím na 60-70C.rpstylle@seznam.cz

Připojit reakci
                           

Udírna


Roman Garabik (2) - xxx.xxx.179.23 (?)
14.5.2014 21:50
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Dobrý den. Prosím o radu. Chci stavět udírnu a nevím která udírna je lepší. Ze dřeva, nebo zděná? Díky za názory.

Nevím z jaké udírny je maso a klobásy chutnější.

Připojit reakci
                           

Udírna


host - xxx.xxx.226.182 (?)
15.5.2014 9:28
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Zdravím, podle mého názoru je lepší udírna dřevěná.Nedrží tolik vlhka a dříve se vyhřeje.To ale neznamená že se ve zděné nebo plechové udírně nedá vyudit.rpstylle@seznam.cz

Připojit reakci
                           

Udírna


Ing. Ferda Mravenec, zahradnický guru (19) - xxx.xxx.247.50 (?)
19.5.2014 10:08
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Ze zděnou udírnou naděláte víc parády. Pokud si vyhrajete ze vzhledem, tak ji budou všichni obdivovat. Dřevěnou bednu, i když si myslím, že je na uzení lepší, vám nikdo moc nepochválí.

Připojit reakci
                           

Udírna


host - xxx.xxx.14.199 (?)
23.5.2014 6:55
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Některé ty kamenné lokomotivy na zahrádkách opravdu dělají parádu.

Připojit reakci
                           

Udírna


host - xxx.xxx.102.201 (?)
24.5.2014 15:10
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Umíte-li postavit pouze kamennou lokomotivu, pak jistě.

Připojit reakci
                           

Udírna


host - xxx.xxx.176.91 (?)
25.5.2014 6:46
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Učíme se celý život.Takže, kdo umí, tak vyudí maso v dřevěné i ve zděné.Sedačku v cizím autě si taky upravíte na svojí postavu, tak proč by jste nezkrátili dvoumetrový náhon u ohniště, když jste zvyklí na metrový.Moje žena kdysi dávno postavila udírnu v koutě zahrady, než jsem se vrátil z práce.Z cihel na 15 cm.Sloužila 20 let.Jenomže to byla jiná doba.Prasat se zabíjelo mnoho.Teď se z toho dělá atrakce.A kolik stojí bůček.Mladým stačí cola a KFC.Všichni dělají šťouchané brambory.Třeba i z brambor vařených ve slupce.Hlavně když jsou štouchné.Ale myšlenka je, proč to píšu, že si dneska rozmyslím, jestli budu vůbec něco udit.Vzít 2 tisíce, jít něco koupit a pak to rozdávat?Někdy gothaj udělá taky pohodu a bez problemu.

Připojit reakci
                           

Udírna


host - xxx.xxx.7.11 (?)
15.5.2014 21:15
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

to asi nie je objektívne možné posudit... resp aj napriek dlhoročným skúsenostiam by som sa to neodvážil... je tam mnoho faktorov ktoré môžu mať vplyv...  nedá sa jednoznačne posudit a povedať že napr z drevenej udiarne je udenina chutnejšia...

Připojit reakci
                           

Udírna


Miloš Vysloužil (350) - xxx.xxx.92.38 (?)
16.5.2014 13:43
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Mám udírnu zděnou. Kdybych jio stavěl znovu, asi bych zvolil dřevěnou. Myslím, že o chuti to není, ta je dána dřevem, kouřem, naložením teplototou, délkou uzení, atd., nikoli materiálem stěn udírny.
   Nevýhodou zděné udírny je její dlouhé rozehřívání. Jestliže tedy udíme krátce (ryby, sýr, kuřata klobásy horkým kouřem), tak často 1/4 doby topíme prázdné udírně. Naopak při uzení větších kusů masa oceníme tepelnou kapacitu zděné udírny. Zdi vyhřáté třeba na 60-70st. si teplotu udrží i při ne zcela pravidelném přikládání.
    S udírnou, která víc peče mám své zkušenosti. Taky mi přišlo divné, že i když držím teplotu na 60 st., maso chutná víc jak z grilu než z udírny. Léta jsem s tím bojoval. Existují způsoby, jak udírnu vcelku jednoduše  upravit.

Připojit reakci
                           

Udírna


host - xxx.xxx.8.252 (?)
16.5.2014 18:30
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

asi bude potrebné zvážit, či budete chciet udit studeným dymom alebo udit pri vyšších teplotách... ja udim zasadne studeným dymom a tam si myslím, že je lepšia drevená udiareň... pokial však zvažujete udenie pri vyšších teplotách, tak potom to môže byť inak a vhonejšia možno bude murovaná udiareň... pokial si tak zbežne premietnem, tak v okolí čo poznám ľudí čo udievajú doma, tak asi všetci majú drevené udiarne... 

Připojit reakci
                           

Udírna


host - xxx.xxx.235.210 (?)
11.6.2014 11:33
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

A co to udělat takto. Zděná a vyložena dřevem.

Obrázky:

Připojit reakci
                           

Udírna


host - xxx.xxx.84.7 (?)
11.6.2014 13:46
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Ta je pěkná, škoda v ní udit.laugh

Připojit reakci
                           

Udírna


host - xxx.xxx.34.226 (?)
4.8.2014 11:59
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Mám novou dřevěnou, ale některá místa nelicuji, myslel jsem, že bych to nejak vytmelil. Ale čím? Nebo to neřešit?
Připojit reakci
                           

Udírna


Miloš Vysloužil (350) - xxx.xxx.92.38 (?)
4.8.2014 12:37
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Do velkých spár bych vložil seříznutý kousek desky, malé neřešil. Při správně vedeném uzení je po vyhřátí udírny dokonce dobré mít kouř v jakémsi přetlaku, že odchází i škvírami ve dvířkách, resp. mezi prkny.

Připojit reakci
                           

Udírna


ponda (106) - xxx.xxx.114.253 (?)
4.8.2014 16:09
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Přesně jak píše Miloš, taky sem chtěl spáry těsnit, ale nebudu, dvířka steně od kouře zčernají po dvou třech uzeních a dým se pěkně ztrácí všemi směry, takže všude přijde "čerstvý",nejde o to mít maso černé, ale voňavé.

Obrázky:

Připojit reakci
                           

Udírna


host - xxx.xxx.37.124 (?)
4.8.2014 19:59
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Tak jsem zkušebně zatopil a unik nula nula nic. Dik za postřehy, už to neřeším.
Připojit reakci
                           

Udírna


Roman Garabik (2) - xxx.xxx.179.23 (?)
2.9.2014 21:05
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Dobrý den. Chtěl bych se ještě zeptat. Když stavět udírnu, tak přímé topeniště, nebo delší kouřovod. Mluvil jsem ze starým řezníkem a ten říkal, že staré řeznické udírny byly vždy s přímím topeništěm, bez kouřovodu. Chci poznat více názorů. Děkuji za příspěvky.

Připojit reakci
                           

Udírna


Miloš Vysloužil (350) - xxx.xxx.92.38 (?)
3.9.2014 8:47
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Taky jsem řešil toto dilema při stavbě udírny před 30 lety. Nechal jsem si poradit starým řezníjkem a postavil udírnu s topeništěm pod masem. Uzení bylo velmi rychlé, výsledky dobré, ale byly problémy s udržením síly plamene, teplotou, kapáním tuku do ohně, atd. Tak jsem udírnu přestavěl na topeniště mimo. Nemohu říci, že je maso lepší, ale uzení je pohodlnější, i když trvá déle.

Připojit reakci
                           

Udírna


host - xxx.xxx.226.182 (?)
3.9.2014 10:43
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Dobrý den, pokud Vás nějak netíží prostor tak bych určitě postavil udírnu s topeništěm vedle.Stačí 1-2 metry dlouhý kouřovod.Mám délku 1,5 metru kameninovou rouru zaizolovanou proti ochlazování a je to paráda.At' se daří, klidně se ptejte.rpstylle@seznam.cz

Připojit reakci
                           

Udírna


host - xxx.xxx.39.163 (?)
7.9.2014 12:46
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Já teď už řeším z čeho udělat rošt. Napadlo mě koupit metr nerezového pletiva, které používají chovatelé papoušků a vystřihnout, ale je problem ho sehnat. Jak jste to vyřešili?
Připojit reakci
                           

Udírna


host - xxx.xxx.226.182 (?)
7.9.2014 14:08
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Pokud řešíte rošt v uzáku proti pádu masa na dno udírny, tak to mám vyřešeno takto.Uzení zdar.rpstylle@seznam.cz

Obrázky:

Připojit reakci
                           

Udírna


host - xxx.xxx.39.163 (?)
7.9.2014 16:54
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Ne, myslel jsem rošt přímo na uzení, na malé ryby např. Pověsil jsem tam starý rošt z grilu, ale je malý.
Připojit reakci
                           

Udírna


host - xxx.xxx.226.182 (?)
8.9.2014 9:31
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Zdravím, abych se přiznal tak ryby moc neudím.Sem tam pstruhy a ty vážu přes žábry potravinářským provázkem.Uzení zdar, rpstylle@seznam.cz

Připojit reakci
                           

Udírna


ponda (106) - xxx.xxx.114.253 (?)
9.9.2014 20:17
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Pokud je jen o něco menší, tak jsem si rošt do grilu rozšířil přivařením oklepaných svařovacích drátů o 12 cm.Nazohýbal dlouhé céčka na kraje.

Připojit reakci
Založit nové téma Nápověda
  Název diskusního téma   Počet příspěvků   Datum   Počet návštěv
Jak uchovávat klobásy?3520.5.201651793
Gril na cele pulky228.4.2016818
Co je špatně na udírně nebo rukách u udírny1224.4.201612603
Nakládání a vakuování masa na uzení3518.4.201621956
Uzení domácích klobás13412.4.2016260922
Maso jíž ze začátku černé147.4.20169466
Udírna4415.3.201663661
Generátor kouře311.3.20162556
A až Z o uzení16026.2.2016280700
Závady při výrobě domácích uzenin?804.2.2016197555
Uzení kolen410.1.20164793
Jiný odstím ve středu masa 145.1.20165885
Uzení ryb78.12.201519455
Izolace do plechové udírny 523.11.20157285
Dmácí uzený sýr3816.11.2015138519
Lovecký a Turistický salám2816.11.201557316
Šunka bez rychlosolí 2915.11.201560167
Prenosna udirna?35.11.20154306
Cena domácích uzenin319.10.20153399
Uzení šunky z šunkovaru216.10.20152621
Kyselost po uzení1030.9.20159740
Domácí salámy a klobásy bez uzení44.4.20159916
Uzení masa1731.3.201555541
První klobásky2029.3.201540387
Klobasky z inych druhov mäsa129.3.20152430
Rychlosoli v mase - pro a proti515.3.201519612
Vyuzené maso černé a nahořklé316.2.20156073
Tmavý střed u uzeného masa918.1.201510501
Fuet138.1.201516504
Uzení - maso z mrazáku410.10.201419820
Douzeni koupeneho uzeneho4026.9.201463972
Kutr nebo kuchyňský robot na výrobu klobás?1121.9.201445346
Uzený kapr2815.8.201475428
Dřevo na uzení65.5.201411866
Kolik soli na lák na uzené?4216.4.201468447
Špek1018.1.201422174
Zacoudene a nahorkle maso2117.1.201427009
Jak dlouho vydrží vyuzené maso?118.8.201325723
Uzení králíka614.6.201318140
Balkanský sýr46.5.20139596
Další diskuze: 1, 2  
Další diskuze na téma Uzení najdete na serveru ZAHRADA.cz
Úvodní stránka | Informace o serveru | Podmínky užívání | Podněty a připomínky
(c) Lupo Media 1999 - 2016
Jak Google využívá data, když používáte weby nebo aplikace našich partnerů