Ú v o d n í   s t r á n k a  |  Kontakty   
Připravte si ty největší dobroty na kvalitních grilech Weber


Nakládání > Kysané zelí

Zahrada, rostliny, ovoce, zelenina, zahradní technika, motorové pily, bazény a jezírka

Re: Kysane zeli


host - xxx.xxx.146.242 (?)
9.11.2006 23:00
Poradíte prosím, kde se dá sehnat strouhadlo na zelí?  Děkuji
Ukázat polohu příspěvku v diskuzi >
Připojit reakci

Nejnovější příspěvky v tomto vláknu:
Jde o typický jev, kdy vzduch v nádobě nemá čís..., host, 19.12.2011
Pane Karle, nekoupil jste náááhodou letní zelí?..., host, 23.11.2011
Kdo poradí? Naložené zelí po 3 - 6 dnech kvašen..., host, 23.11.2011
My dáváme jen sůl a kmín. Soli cca 15dkg/10kg. ..., host, 16.12.2010
Normálně, když zelí kvasí, odchází vznikající k..., host, 16.12.2010

Kysané zelí


Jenda (1)
9.3.2001 13:55, počet návštěv: 123434
Přejít na: tento příspěvek (zjistit adresu)
Kysané zelí se získává mléčným kvašením jemně nakrouhaných středně velkých hlávek bílého zelí. Nakrouhaná hmota se osolí a okoření kmínem, podle chuti se mohou přidat i jalovcové bobule, cibule, jablka, mrkev nebo jiné přísady. Uchování celých zelných hlávek nasolením už znali staří Římané. Dnešní způsob výroby kysaného zelí údajně převzali ve středověku Slované od Tatarů a předávali jej pak dále svým západoevropským sousedům. Při objevných cestách po světových mořích se dávní mořeplavci chránili požíváním kysaného zelí před obávaným skorbutem, nemocí vznikající z nedostatku vitaminů. Není to tak dávno, co bylo kysané zelí – vedle brambor – ve střední a východní Evropě nejdůležitějším zdrojem vitaminu C v zimních měsících. Po 1-3 měsíčním kvašení se kysané zelí dá v chladnu nebo po sterilaci uchovat několik měsíců až do sklizně čerstvého zelí. Kysání tedy umožňuje, aby se zelí mohlo konzumovat po celý rok. Obsah vitaminu C je v kysaném zelí dokonce vyšší než v čerstvém, což je důsledek činnosti bakterií mléčného kvašení. Již 200 g kysaného zelí pokryje u člověka denní potřebu vitaminu C. Kromě toho při kvašení vznikající kyselina mléčná je nejenom chuťově lahodná, ale také zdravá, což se o kyselině octové, používané ke konzervaci, říct nedá.
Připojit reakci   
   

Re: Kysane zeli


bobr (1)
27.4.2001 20:22
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Nakrouhan a ochucen zel je vhodn natlait do 0,7l zavaovaek, nechat 1 tden zakvasit a pak zavkovat. Odpad manipulace s velkmi ndobami. Zel se nesterilizuje!!
Připojit reakci
      

Re: Kysane zeli


host - xxx.xxx.61.152 (?)
16.10.2006 16:28
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Prosím o radu,jestli můžu naložit zelí do nerezové nádoby(tazv. kyvety na sifon)Díky.
Připojit reakci
         

Re: Kysane zeli


host - xxx.xxx.7.6 (?)
21.10.2008 20:51
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Nerezové nádoby nedoporučuji jelikož se do zelí dostanou kovy. To se týká i nerezu 18/10 který se považuje jako nejlepší na potravinářské účely.

Připojit reakci
      

Re: Kysane zeli


host - xxx.xxx.222.50 (?)
25.10.2006 13:36
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Dáme zelí do zavařovacích sklenic (0,7), zavíčkovat a nechat kvasit. Víčka se prohnou ven a pak dovnitř. Po otevření spotřebovat, není radno příliš dlouho nechat otevřené.
Připojit reakci
         

Re: Kysane zeli


host - xxx.xxx.146.242 (?)
9.11.2006 23:00
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Poradíte prosím, kde se dá sehnat strouhadlo na zelí?  Děkuji
Připojit reakci
            

Re: Kysane zeli


host - xxx.xxx.133.187 (?)
27.9.2008 17:23
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

V zemědělských potřebách.

Připojit reakci
         

Re: Kysane zeli


host - xxx.xxx.91.21 (?)
30.9.2008 21:37
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Vyzkoušel jsem loňskou sezonu, ještě teď mám kvalitní zelí, výborný způsob.

Připojit reakci
      

Re: Kysane zeli


host - xxx.xxx.18.54 (?)
5.9.2010 21:06
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Ano, odpada manipulace s velkymi nadobami. Nic proti, ale chtel bych videt jak Vaším způsobem zpracujete 55 - 70 kg zeli, ktere nakladame kazdy rok (3-4 hliněné sudy). Jeste chci dodat, ze do vany nastrouhaneho zeli pridavame, krom soli a kmínu, hrnec nakrajene cibule a pul hrnce nakrajeneho křenu.

Připojit reakci
      

Re: Kysane zeli


host - xxx.xxx.134.213 (?)
23.11.2011 18:22
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Kdo poradí? Naložené zelí po 3 - 6 dnech kvašení je kyselé(ne ale jako kysané), má blátovitou podobu. V čem dělám chybu? Karel

Připojit reakci
            

Re: Kysane zeli


host - xxx.xxx.54.27 (?)
23.11.2011 23:25
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Pane Karle, nekoupil jste náááhodou letní zelí? Elena

Připojit reakci
   

Kysané zelí


host - xxx.xxx.157.37 (?)
25.11.2006 20:41
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Dobrý večer.

Mohl by sem, prosím, někdo napsat návod (recept) na výrobu kysaného zelí? Myslím kolik zelí,soli a jiné přísady,Loni jsme to zkoušeli a moc se nám to nepovedlo. Zelí bylo po vykvašení měkké a moc kyselé. Nechutnalo nám to, tak jsme to vyhodily. Koupily jsme si na to kameninový hrnec s víkem.  Za odpovědi všem moc děkuji.M.H.

Připojit reakci
      

Kysané zelí


host - xxx.xxx.97.193 (?)
27.12.2006 11:57
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
No já to dělám takto:

Na 10 kg zelí se smíchá 15-20 dkg soli,30 dkg cukru ( pokud má někdo rači sladdčí, ale já dávám 5x kávová lžíčka a je to super) , , balíček drceného kmínu , 60 dkg cibule , na plátky nakrájený křen a 2 jablka rozkrájená na čtvrtky.

 Zelí nastrouhat prosypat výše uvedenou směsí a nechat odležet cca 1 hodinu  ve vaničce ,potom rukou napěchovat do kameňáku tak aby bylo ponořené- zatížit  nebo zapřít plátem ze dřeva nebo novoduru a nechat v teple vykvasit cca 3-4 týdny

Akorát právě ho tam mám 4 týdny a jak jsem ho doléval nychytanou šťávou z prvního kvašení , tak se mi zdá že mi na povrchu nějak zešlemovatěla a tak uvažuju jesi to už nemám nacpat do sklenic.

Stalo se to už někomu? Jak dlouho ho můžu nechat?

Jinak lahodné je a dobré.

J.D
Připojit reakci
         

Kysané zelí


Daniela (31) - xxx.xxx.204.208 (?)
23.10.2007 23:15
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Našla jsem tady recept na kysané zelí, z čehož mám radost, protože bych ho chtěla zkusit letos naložit. Jen bych potřebovala poradit, při jaké teplotě se má nechat kvasit a při jaké teplotě ho potom skladovat. Mám možnost ho skladovat v nevytápěné garáži, kde je ale v zimě (když mrzne) pouhých 5 °C, někdy i méně. Snad mi ho tam kočky nesežerou!    Daniela.

Připojit reakci
            

Kysané zelí


luiss (3) - xxx.xxx.212.130 (?)
24.10.2007 20:29
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Dobrý den, já dávám na dno ještě listy vína, cukr vůbec nedáváme, a soli asi 20 dk na 20 kg zelí. Mezi zelí dáváme jaderničky. Cibule a kmín podle chuti. Každý dává a dělá zelí po svém. Jedno je ale jisté, v zimě je to velká zásoba vitamínů. Jako děti jsme to měli každou zimu a nebyli jsme nijak vážně nemocní. Teď co mám vlastní rodinu to dělám také, dětem se křiví ústa ale chutná jim to. Zelí je zelí.

Připojit reakci
               

Kysané zelí


Daniela (31) - xxx.xxx.204.208 (?)
24.10.2007 21:42
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Tak říkáte vyzkoušet a potom upravit recept podle své chutě? Nebude moc kyselé, když tam nedám vůbec žádný cukr?  Díky za radu - Daniela.

Připojit reakci
                  

Kysané zelí


Miloš Vysloužil (262) - xxx.xxx.77.39 (?)
24.10.2007 22:30
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Něco cukru je v těch jaderničkách. Přídavkem cukru je zelí naopak kyselejší, neboť cukr zkvasí na kyselinu mléčnou.
Připojit reakci
                     

Kysané zelí


Daniela (31) - xxx.xxx.204.208 (?)
24.10.2007 22:52
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Tak já tam zkusím nedat žádný cukr a uvidíme. Asi jsem ale zapoměla na to nejdůležitější a to je nádoba. Myslíte, že by na tu mojí zkoušku stačila 5 litrová láhev od okurek ? Daniela.

Připojit reakci
                        

Kysané zelí


host - xxx.xxx.164.144 (?)
25.10.2007 8:08
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Sklenice stačí, dělala jsem zelí také tak.
Připojit reakci
                           

Kysané zelí


Miloš Vysloužil (262) - xxx.xxx.85.27 (?)
25.10.2007 8:24
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
 Volil bych větší nádobu. V ní je menší riziko kažení vlivem přístupu vzduchu, zelí se líp šlape i zatíží.. Při ceně krouhárenských hlávek  se ani při neúspěchu žádný průšvih nestane. A podaří-li se, budete litovat - upečete dvakrát kachnu a bude po zelí.
Připojit reakci
                           

Kysané zelí


luiss (3) - xxx.xxx.212.130 (?)
25.10.2007 11:56
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
To je pravda, já jsem začal s 20 kg zelí a bylo to málo. Mám kameninový zelňák 40l. Kupte si zelňák, nebo bečičku. Uvidíte když se na to zelí sem tam podíváte, nic nezkazíte. Jaderničky dávám celé, tak 10 kousků různě do zelí. To je pak panečku dobrota. Jak říkám studna vitamínů. A můžu Vám říct, že když ho doma chceme vařit, přinesu ze sklepa 2x více než mám a ta půlka se sní syrová.
Připojit reakci
                           

Kysané zelí


Tealka (1) - xxx.xxx.84.15 (?)
25.10.2007 17:35
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Nevím sice co jsou jaderničky, ale já dávám na dno kameninového sudu lpár listů zelí a navrch také. Asi na 35 kg zelí 0,5 kg sole a 30 g celého kmínu. Mezi vrstvy asi tak 3krát dám tak 3 kousky křenu, jinak nic víc a je super. Necháváme kvasit v koupelně asi 3-4 týdny, ani to není cítit protože  dnes ty kameninové soudky mají vodní uzávěr, takže v pohodě. Po vykvašení dáme do komory, kde je přes zimu asi tak 5-10 stupňů a vydrží až do další sklizně. A to máme v té komoře přes léto asi tak 25 stupňů. A po vykvašení seberu vrchní zelné listy a nahradím je utěrkou namočenou ve slané převařené vodě, tu několikrát za zimu vyměním a nemám vůbec žádný odpad, zelí je napovrchu stále krásně čisté.
Připojit reakci
                           

Kysané zelí


Miloš Vysloužil (262) - xxx.xxx.77.39 (?)
25.10.2007 19:16
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
To je taky zajímavý postup. Vrchní vrstvu, která se nezalije lákem nebo slanou vodou, mívám  někdy pokrytou křísem, má horší vůni, konzistenci i chuť.
   Jaderničky jsou menší žlutá jablka - kultovní ovoce východní Moravy.
Připojit reakci
                           

Kysané zelí


Daniela (31) - xxx.xxx.204.208 (?)
25.10.2007 22:14
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Děkuji všem, kteří se se mnou podělili o své nápady, zkušenosti a přidali i rady! Zvolím zlatou střední cestu a z každého příspěvku použiji něco. Tak se do toho pustím a pak napíši, jak se to povedlo.  Všechny zdravím - Daniela.

Připojit reakci
                           

Kysané zelí


Pat a Mat (1) - xxx.xxx.30.14 (?)
18.11.2007 23:03
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Tééééééééda!!! Uplně se mi sbíhají sliny, jdu do toho taky. Mám 40ti litrový zelák, kolik kg krouhaného zelí by jste mi doporučili? Děkuji
Připojit reakci
                           

Kysané zelí


host - xxx.xxx.176.222 (?)
18.7.2008 18:37
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

pouzivame hlineny sud s vrchnakom 30 litr. (tie klasicke sudy, ktore sa predavaju), na dno ide par listov kapusty, potom kapusta prekladana s cibulou, jablkami, ciernym korenim (cele), bobkovym listom, sol a rasca (neviem kolko coho tam ide, tak za hrst :D), vsetko sa to poriadne tlaci, ked je sud skoro plny, tak uz je hore voda, potom sa na to polozia drevene dosky a kamen, zakryje sa to vrchnakom a okolo vrchnaku sa naleje voda... tak sa to necha kvasit pri izbovej teplote tak 3 dni a ked uz to je ako tak vykvasene, tak to ide do pivnice a skladaje sa to vsude... na jar nespotrebovana kapusta sa sterilizuje v 0.7 l sklenenych poharoch (aj ked niekto pisal, ze sa nesterilizuje, tak to tak robime roky)...

Připojit reakci
                           

Kysané zelí


host - xxx.xxx.191.35 (?)
28.8.2008 22:08
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

V naší zelárně /už asi není/ měli recept.:

10 kg krouhanéno zelí, 150 - 200 g soli, 20 g kmínu 150 g nastrouhané cubule. A to je vše!

Zelí musí být kruhárenskou odrůdou, je pevmá, dobře vyzrává a tím se zbavuje se anoniaku. /z hnojení/. Ten amoniak je někdy cítit.

Jen na okraj. Máme-li malé nádobky a ne moc vhodné podminky pro uložení, použijte Pomůcku pro zavařování Dr. Oetker /kyselina sorbová./

Nebrání vlasně jen mléčnému kvašení.

Kyselinu sorbovoun, sorban draselný máte ve všech barevnejch vodách, trvanlibím pečivu, chlrnu, tucích...

Ingrediencií se musí dát tak přibližně přesně. Buď je moc nebo málo slané, kmín hořkne a cibule někdy čpí moc. To zelí bylo výborné, šlapalo se.

Připojit reakci
                           

Kysané zelí


host - xxx.xxx.136.16 (?)
16.9.2008 11:15
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Na naložení není třeba mít žádnou specíální kadečku nebo soudek.Stačí koupit velký igelitový pytel na odpadky, co nejsilnější igelit.Pytel můžete strčit do jakékoliv vhodné široké nádoby, nebo i kusu kanalizační roury.pepík

Připojit reakci
                           

Kysané zelí


Miloš Vysloužil (262) - xxx.xxx.85.27 (?)
16.9.2008 11:36
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

To máte jistě pravdu, ale z kameninového soudku to jaksi lépe chutná než z odpadní skruže. Asi jako víno z číše a hořčičáku.

Připojit reakci
                           

Kysané zelí


host - xxx.xxx.136.16 (?)
16.9.2008 12:51
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Myslel jsem nepoužitou.Pepík

Připojit reakci
                           

Kysané zelí


host - xxx.xxx.161.11 (?)
4.2.2009 19:10
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Díky za jednoduchý a srozumitelný recept, brzy vyzkouším, Radek

Připojit reakci
                        

Kysané zelí


host - xxx.xxx.72.149 (?)
16.12.2010 16:24
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

My dáváme jen sůl a kmín. Soli cca 15dkg/10kg. Považuji za nejdůležitější zelí dobře udusat, až pustí vodu. Děláme to tak, že manželka si oblékne vlněné fusekle a na ně PE sáčky a šlape a šlape, až zelí zesklovatí, pak se přendá do sudu. Dříve se to na vesnici dělalo bosou nohou. Pak to zelí muselo kvasit! Děláme cca 60kg. Pak nechat kvasit 10-14dní v teple. Po této době se sud přenese do sklepa. Zde se v chladu kvasení zpomalí. Při tom je důležtá pokud možno stálá teplota a kontrola a čištění a dolévání vodního uzávěru.

U nás vaříme polévky ze zelné vody ze sudu. Po odebrání se voda musí dolít. Tak se trochu voda zřeďuje a je zelí méně kyselé.

F.O.

Připojit reakci
                  

Kysané zelí


host - xxx.xxx.94.3 (?)
19.9.2008 0:11
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Já nedávám vůbec žádný cukr a zelí je super. Jen sůl, kmín drcený, kopr, křen, doufám, že jsem na nic nezapomněla. A zelí je jako křen. Zelňačka, segedínský gulášek, sarmále, ale na sarmále se musí dát celá hlavička zelí. Sarmále je z Rumunska a plní se mletým masem listy zelí, ale musí být kysané. No, není nad kyselé zelíčko. Tak už se zase letos těším, jak budem poprvé krouhat, protože jsme od příbuzných dostali krouhák.

Připojit reakci
                     

Kysané zelí


host - xxx.xxx.7.6 (?)
8.10.2008 23:20
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Do zelí dávám jen sůl cibuli a kmín. Je to z toho důvodu, abych ho mohl různě přichutit a nemusel celou sezonu jíst zelí se stejnou chutí. Upozorňuji, že je třeba nakládat zelí na nakládání a ne letní které zbylo obchodníkům. Pozná se to podle toho jak vypadá. V říjnu, by letní zelí vypadalo povrchově bílé a řídké. Vhodné zelí má povrchové listy zelené až nazelenalé a hlávka musí být tuhá. Já nechám hlávky do rána při teplotě nad 20 st. C a při té teplotě nakládáme. Každou vrstvu upěchujeme a odlijeme lák. Na vrch dáváme zelné listy na ně prkýnka a ty zatížíme kamenem. V této teplotě po týdnu ochutnáme jestli dobře kvasí a povrch opět upěchuji. Zelí má mít již nakyslou chuť a mírně nahořklou. Po vykysání zelné listy odstraním a nahradím je igelitovým kolečkem. Tím se zmenší ztráty na zelí a zmenší údržba. Lze to dělat i jinak, ale výsledek nemusí být vždy dobrý. Třeba kameninový hrnec pokud se používá každý rok tak to je půl úspěchu.

Připojit reakci
                        

Kysané zelí


host - xxx.xxx.251.127 (?)
10.10.2008 14:23
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

:-(takže jsem se nechala napálit, protože nakrouhané zelí, co jsem koupila je asi letní.tak uvidíme, jak bude chutnat.majka

Připojit reakci
                           

Kysané zelí


host - xxx.xxx.56.73 (?)
30.10.2008 13:00
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Již několik let, po vykvašení seberu část šťávy a nahradím nálevem Deko bez cukru s troškou octa. Šťáva je stále krásně průzračná, není třeba žádné plátýnka atd.

Připojit reakci
         

Kysané zelí


host - xxx.xxx.133.155 (?)
9.11.2008 18:06
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

prosim podle vasi zkusenosti Kolik zeli se vejde do 20 l nadoby?Dekuji jindradivis@yahoo.com

Připojit reakci
            

Kysané zelí


host - xxx.xxx.74.103 (?)
15.11.2008 11:33
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Myslíte, že ještě není dlouho na nakládání zelí?

Připojit reakci
               

Kysané zelí


host - xxx.xxx.91.21 (?)
15.11.2008 12:14
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

V žádném případě, dnes na to jdu jako každý rok touto dobou.

Připojit reakci
            

Kysané zelí


host - xxx.xxx.34.194 (?)
27.1.2009 18:42
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

klikněte na další článek diskusního tématu kysané zelí č.34/194

Připojit reakci
         

Kysané zelí


host - xxx.xxx.37.82 (?)
26.1.2009 16:13
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Zeli aby nešlemovalo po 4 týdnech /křís/ tak asi 10kg zelí zaliju jedním litrem láku na okurky a je po šlemu - prostě aby byl lák nad zelím.

Připojit reakci
            

Kysané zelí


host - xxx.xxx.227.239 (?)
10.10.2009 13:14
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Zelí nakládáme už roky do zeláku, roky taky "ošetřuju" povrch zelí tak, že naliju do mikrotenových sáčků vodu, zagumičkuju a dám navrch, kolik se jich vedle sebe vejde. Možná tak čtyři, pět. Mohl by být i jeden nebo dva velké... jediná nevýhoda je, že je třeba tyhle pytlíky pohlídat, někdy je špatný svár a pak by se mohla voda vylít do zelí. Raději dávat dva pytlíky do sebe, ale i přesto hlídat. Voda našlapané zelí zatíží, vytlačí vzduch, takže když odendám pytlík, zelí hned pod ním je křupavé a nerozměklé. Žádný křís, nic nemusím vyhazovat. Odpadá praní utěrky, čištění prkének, vyhazování vrchní vrstvy... a je to pohodlné

Připojit reakci
               

Kysané zelí


PP. [PE, 550] (51) - xxx.xxx.128.44 (?)
10.10.2009 19:35
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Připojit reakci
                  

Kysané zelí


host - xxx.xxx.44.166 (?)
26.10.2009 10:40
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Právě dnes ráno v televizi mluvili o kysaném zelí- kdyby každý denně snědl

malou misku kysaného zelí a k tomu vlašský ořech, nepotřebuje žádné chemické multivitamíny z lékárny.  

Připojit reakci
                     

Kysané zelí


Miloš Vysloužil (262) - xxx.xxx.65.50 (?)
26.10.2009 14:36
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

To je plácnutí do vody.
Normální člověk žádné chemické multivitamíny z lékárny nepotřebuje.

Připojit reakci
                        

Kysané zelí


host - xxx.xxx.44.166 (?)
30.10.2009 7:42
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Pane Vysloužil, jaké plácnutí do vody, já se taky divím, proč lidé kupují tolik různých vitaminových doplńků, stačí reklama v televizi na CENTRUM nebo něci jiného a mají druhý den vyprodáno, to by jste se divil. mám kamarádku, která pracuje v lékárně, stačí reklama na Tamiflu, které nikdo ani nepotřebuje a je to nedostatkové zboží.

Bohužel, taková je realita, raklamu na kysané zelí do televize nikdo dávat nebude.

Připojit reakci
                           

Kysané zelí


host - xxx.xxx.65.61 (?)
8.11.2009 10:32
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

dobry den take bych po prve rada zkusila  " kysele zeli" bohuzel presto ze jsem procetla vsechny diskuse stale nevim co je to " lak " a jak se vyrabi? Mohl by mi nekdo vysvetlit jestli jednou vse v zelnaku pekne naslapane mame pridat vodu a nebo ten "lak "?? diky za odpoved Jana (z Francie)

Připojit reakci
                           

Kysané zelí


PP. [PE, 550] (51) - xxx.xxx.128.44 (?)
8.11.2009 11:04
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Zelí se šlapáním nebo dusáním (méně) promíchá se solí, vytěsní se vzduch a zmenší objem. Při tom účinkem soli pustí šťávu. My přidáváme při krouhání cibuli, do soli kmín, trochu hořčičných semínek a prokládáme sušeným koprem. Takto uložené zelí - upěchované v nádobě se shora MUSÍ zatížit - jakkoliv, dřevěnou vzpěrou, šutrem, kdosi tu radil mikrotenove pytlíky s vodou. Ke krouhance NESMÍ vzduch. Po naložení by za jeden až dva dny měla vystoupit šťáva nad krouhanku Pokud je zelí "suché" = má málo šťávy, a není zalito, je nutné jej zalít 2% slanou vodou aby bylo ponořené. Mám dobrou zkušenost s kvašením v chladu, (chodba) probíhá sice déle, ale bez závad. Po vykvašení - asi 3 týdny se může zátěž odebrat, vrchní vrstva pokud je nedobrá sebrat a sud uložit v chladu. Jestli jde o zelák se žlábkem, MUSÍ v něm stále být voda, jinak zelí povrchově oslizne, získá špatnou chuť a jakmile k tomu jednou dojde, už se toho nelze zbavit. Pokud jde o lák, má to několik významů, někdo tím myslí slanou vodu, někdo zkvašenou zelnou šťávu, někdo klasický nálev s octem na kyselou zeleninu. Je třeba uvážit, v jaké souvislosti je to uvedeno. Uložené zelí stále dokváší a zvyšuje se kyselost, mění se i chuť.

Připojit reakci
                           

Kysané zelí


host - xxx.xxx.65.61 (?)
10.11.2009 13:50
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Moc dekuji za odpoved. Jeste jednu otazku, da se koupit strouhadlo na zeli electricke protoze rucne to musi byt silena prace!

Jana (z Francie)

Připojit reakci
                           

Kysané zelí


Miloš Vysloužil (262) - xxx.xxx.65.50 (?)
10.11.2009 14:26
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Nejspíš elektrické struhadlo někde koupit lze, ale šílená práce s tím ručním není. Struhadlo na zelí je konstruované tak, že do pojízdné ohrádky se vejde celá nebo rozpůlená hlávka. Krouháme zelí obvykle ve dvou. Jeden loupe oschlé a špinavé povrchové listy, hlávku podélně rozkrojí a vyřízne košťál. druhý pak strouhá jednotlivé půlky hlávek. Obě činnosti jdou zhruba stejně rychle, takže za půl hodiny nastrouháte asi 30 kg zelí.
    Zelí lze krouhat v elektrickém kuchyňském robotu, v jeho struhadlovém nástavci na okurkový salát. Robotové struhadlo má ale velmi úzkou násypku, takže hlávky je třeba rozkrájet na malé části, které se navíc rozpadají. Strouhání tak určitě není rychlejší než to ruční.

Připojit reakci
                           

Kysané zelí


PP. [PE, 550] (51) - xxx.xxx.128.44 (?)
10.11.2009 20:05
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Loni jsem si ho koupil (malé ruční), byly v akci v Kauflandech. Po drobné úpravě pracuje dobře. Má nerezové nože. Musíte dávat pozor na prstíky. Jestli jste myslela rozdíl mezi krouháním a krájením zelí, pak krájení nožem je opravdu dřina. Krouhání, pokud toho neděláte 2 metráky, se ručně kruhadlem zvládne dobře. Musíte počítat, že odpoledne na to padne, včetně mytí nářadí a úklidu. Ve Francii je tuším známé Alsaské zelí.

Připojit reakci
                           

Kysané zelí


host - xxx.xxx.65.61 (?)
11.11.2009 21:58
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

A mohl by jste mi rict co je to "akce v Kauflandech?"Je to nekde v ceske republice? Jana (z F.)

Připojit reakci
                           

Kysané zelí


PP. [PE, 550] (51) - xxx.xxx.70.100 (?)
12.11.2009 6:46
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Ano, Kaufland je obchodní řetězec. Letos asi kruhátka neprodávali, pokud vím. U Vás budete muset pátrat po možnosti koupě. 

Připojit reakci
                           

Kysané zelí


host - xxx.xxx.93.97 (?)
17.1.2010 19:16
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Pozor na prsty.Zakládaní zeli je u nás v rodine nekolikaletá tradice.Jako nekde zabíječka.Zelí se nakládá asi 150 kg.Každý rok se samozrejme zdokonaluje receptúra.A protože se krouhání zelí ve večine prípadu spojuje s presováním vína dochází k urazúm.Takto sem prisel o dva prsty.Pochopitelne prsty byli se zelí odstranený a zelí bylo výborné.Dnes se tomu smjejeme.Ale ja sem bez prstú.Tak pozor na to!!!

Připojit reakci
                           

Kysané zelí


Martin (20) - xxx.xxx.97.44 (?)
17.1.2010 20:22
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Brrr, až mě otřepalo. Něco podobného taky dokáže hoblovka...

Připojit reakci
                           

Kysané zelí


host - xxx.xxx.91.34 (?)
5.9.2010 15:11
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Dobrý den, prosím, kdo zná dobrý recept nan nakládání kysaného zelí. Kdysi jsem jedla kysané červené (bylo v něm i nějaké koření), moc mi chutnalo a ráda bych to chtěla zkusit letos sama si naložit.

Zná někdo návod??? Děkuji

Ferrara (Zdena)

Připojit reakci
                           

Kysané zelí


host - xxx.xxx.72.25 (?)
14.9.2010 7:55
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Dobrý den, přeji,

koupil jsem si zelák 17l chtěl bych Vás poprosit o radu až budu nakládat zelí zdřejmě 17kg, kolik tam příjde soli, cukru atd. Budu to vyrábět poprvé tak bych chtěl poradit. Děkuji předem za Vaše rady -nápady. Milan

Připojit reakci
                           

Kysané zelí


host - xxx.xxx.65.61 (?)
11.11.2009 21:53
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

No ono se rika, ze ve dvou jde vsechno lepe ale ja jsem na to bohuzel sama. Protoze to bude po prve co budu nakladat zeli, nebudu ho delat moc. Jde jenom o to ze bych to chtela zkusit, protoze to Alzaske zeli syce neni nejhorsi, ale ja mam stale ty vzpominky ceskeho zeli co delala nase sousedka ktera tam davala jablka a dost cibule a toto zeli nema nic spolecneho s tim z Alsace. Jana (z Francie)

Připojit reakci
                     

Kysané zelí


host - xxx.xxx.237.217 (?)
28.11.2009 20:53
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Prosím kdo poradí s mým problémem: po naložení zelí do kameninového zeláku jsem nalel vodu kolem deklíku a čekal kdy začne kvasit, ale mé překvapení, za hodinu nebyla ani stopa po vodě, ta se vcucla dovnitř nádoby.To mi dělalo 2dny, pak zelí začalo kvasit a voda se už nevsávala.Zelí v pohodě vykvasilo, něco jsem odebral, zavřel deklíkem, nalel vodu.Za hodinu opět podtlak vysál všechnu vodu. Opět jako na začátku po několikerém doletí všechno přestalo a vodu dolévám jen tu, která se časem odpaří. Děkuji za radu pokud to někdo ví, proč jde voda z rantlíku podtlakem dovnitř hrnce. děkuji JIRKA 

Připojit reakci
                        

Kysané zelí


Miloš Vysloužil (262) - xxx.xxx.65.50 (?)
29.11.2009 7:59
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Rantlíky kolem zeláků jsou konstruovány tak, aby při přetlaku i podtlaku plynů v nádobě mohl nezbytný plyn vyrovnávající tlak přestoupit a tekutina zůstala ve žlábku. Podobně jako v kvasném kloboučku. Pokud tekutina mizí, je v žlábku otvor. Některé sudy jej tam mají schválně a je třeba jej ucpat.

Připojit reakci
                           

Kysané zelí


host - xxx.xxx.188.96 (?)
29.11.2009 21:00
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Dobrý den. Můžete mi někdo poradit, co mám dělat, když jsem sebrala moc té vody ze zelí při výrobě a teď je to zelí suché. Můžu to zelí zalít převařenou vodou se solí?Děkuji. Hanka T.  

Připojit reakci
                           

Kysané zelí


host - xxx.xxx.237.217 (?)
29.11.2009 21:15
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Paní Hanko dobrý den, zelí již nakládám 38 roků a po natlačení je vždy v hrnci málo vody, hned naleji tolik, aby zelí bylo pod vodou asi 3-4cm. Potom průběžně když je třeba dolévám normální čistou nepřevařenou vodou a přidám do ni trošku soli, aby zelí nebylo málo slané. JIRKA

Připojit reakci
                           

Kysané zelí


host - xxx.xxx.188.96 (?)
29.11.2009 21:35
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Děkuji Jirko za radu. Doufám že zelí bude super. Zkoušeli jsme ho totiž prvně.  Hanka T.

Připojit reakci
                           

Kysané zelí


host - xxx.xxx.7.6 (?)
9.1.2010 0:17
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Já dávám igelitové kolečko po stlačení zelí, na igelit prkýnka a dlažební kostky. Lák nad igelitem nemám, ale vzduch je vytěsněn. Ztráty zelí jsou minimální a údržbu provádím v zimě asi za čtyři neděle. J.P.

Připojit reakci
                           

Kysané zelí


host - xxx.xxx.237.217 (?)
29.11.2009 21:02
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Vážený pane Vysloužil, děkuji za vaši odpověď a radu, z počátku jsem postupoval stejnou úvahou, hledal jsem nějaký otvor v rantlíku, kterým voda uniká. Není tam žádný otvor, už proto, že po několika dolitích se přestane voda vsávat a ubývá jen normálním odpařováním, čili minimálně, ale i přesto dík za snahu pomoci- JIRKA

Připojit reakci
                           

Kysané zelí


host - xxx.xxx.60.236 (?)
29.11.2009 22:28
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

moje zkušenost s vodou ve žlábku.Vždy, když se kvašení nastartuje odnáším zelák do sklepa, kde je nižšší teplota a několikrát se mi stalo, že ochlazením se voda vsávala do vnitř zeláku a to se stalo i po skončení kvašení a skladování.Proto, když se ochladí ve sklepě je potřeba kontrolovat vodu.bydlím totiž v paneláku, a sklepyjsou tu špatně tepelně stálé FRANTA

Připojit reakci
                           

Kysané zelí


host - xxx.xxx.159.213 (?)
12.12.2009 21:31
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

zdravím.

voda se určitě do vnitř nevsála ... to by musela při kvašení prýštit.

sklep v paneláku je suchý, a protože tam jdete jednou za 14dní tak se to vysvětluje.

pokus.. nalijte množství vody, které dáváte do žlábku na misku a postavte ji vedle zeláku.

zdravím

Připojit reakci
   

Kysané zelí


host - xxx.xxx.171.21 (?)
20.10.2010 9:14
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Dobrý den. Nakládám zelí již několik roků. Někdy jsem koupil hlávky a krouhal jsem ho sám, jindy jako letos jsem koupil již nakrouhané. Zdálo se mi, že kvašení probíhá v normálu. Mám kameňák na chatě v teplejší místnosti, aby lépe kvasilo.Když zelí kvasí mám na prkenku větší kámen a je to přikryté hadrem. Po vykvašeníé vše vyčistím, kámen dám menší a přikryji patřičným víkem. Nyní jsem zjistil, že to zelí hodně zapáchá a není křupavé. Je takové jako trochu uvařené. Pak jsem si vzpoměl, že jsem to již jeden rok měl. Nevíte jak je to možné? Kde jsem udělal chybu?

Děkuji js

Připojit reakci
      

Kysané zelí


PP. [PE, 550] (51) - xxx.xxx.70.100 (?)
20.10.2010 10:29
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Možnost je vadné kvašení - dlouho v teple, nebo nevhodná odrůda zelí.

Připojit reakci
      

Kysané zelí


Adri (2) - xxx.xxx.187.246 (?)
20.10.2010 11:01
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

no, mne sa toto stalo - ze zeli nebylo krupave - ked som nalozila letne zeli miesto zimneho. ja to na pohlad nepoznam, kupovala som ho uz nakrouhane a ked som ho potom okostovala, skoro ma porazilo, makke, nechrumkave, nanic. viac zdrojov ma ubezpecilo, ze to je tou odrodou zeli - tj LETNE na nakladanie nebrat! adri

Připojit reakci
         

Kysané zelí


host - xxx.xxx.103.255 (?)
30.10.2010 21:56
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Dobrý večer, letos jsem poprvé krouhal zelí, mám ho v soudku, zatížené, šťávy je dost, ale teď jen nevím, jestli tam dát už víko a zalít vodou nebo až po vykvašení. Můžete mi někdo poradit? Děkuji předem.

Připojit reakci
            

Kysané zelí


Jaroslav (1) - xxx.xxx.154.78 (?)
30.10.2010 22:13
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

U nás ihned po naložení zakrýváme víkem a zalíváme. Nikdy jsme to jinak nedělali. Asi kvůli přístupu vzduchu.

Připojit reakci
            

Kysané zelí


Miloš Vysloužil (262) - xxx.xxx.65.50 (?)
30.10.2010 23:53
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Samozřejmě ihned. Pokud je ovšem soudek vybaven kvasným víkem (umožňujícím odchod plynu a zabraňující přístup vzduchu - něco na princip kvasné zátky u vína)

Připojit reakci
               

Kysané zelí


host - xxx.xxx.93.119 (?)
16.12.2010 14:33
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Aby vám odpadlo hlídání žlábku s vodou, použijte místo vody olej .

Bartas

Připojit reakci
                  

Kysané zelí


host - xxx.xxx.155.121 (?)
16.12.2010 15:43
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

No, stalo se, že se voda podtlakem nacucla dovnitř do zelí. S olejem byto byl humus...

Připojit reakci
                     

Kysané zelí


host - xxx.xxx.72.149 (?)
16.12.2010 16:11
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Normálně, když zelí kvasí, odchází vznikající kysličník uhličitý, který vyplní celý prostor nad zelím. Vodní uzávěr může fungovat jen při stálé teplotě. Pokud je nad zelím dost velký prostor, schlazením se plyny smrští a na jejich místo se natlačí okolní vzduch. Tak jako sud bublá při kvašení, tak si zabublá obráceně. Zálěží na výšce hrdla sudu a na množství vody ve žlábku, jestli vzduch jen probublá, nebo voda ze žlábku přeteče dovnitř.

V žádném případě bych tam nelil olej, jakkoli jedlý.

Vše záleží na stálosti teploty.  Proto se také lépe z důvodu větší tepelné setrvačnosti udrží větsí množství zelí, naž malé.

F.O.

Připojit reakci
                     

Kysané zelí


host - xxx.xxx.48.26 (?)
19.12.2011 21:02
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Jde o typický jev, kdy vzduch v nádobě nemá čístý vyrovnávací kanálek s vnějším prostředím.Každá nádoba by měla mít ve svém víku malý otvor, velikosti špendlíkové hlavičky.Tímto maličkým otvůrkem se vzrovnávají tlaky v nádobě a nevadí ani kvašení a ničemu. Buď je zanešen, nebo chybí zcela.

Připojit reakci
Založit nové téma Nápověda
  Název diskusního téma   Počet příspěvků   Datum   Počet návštěv
Neznáte někdo recept na pravé znojemské okurky?855.8.201451382
Zelí - poradíte?428.2.20141952
Kysané zelí7719.12.2011123435
Kysané zelí 310.1.20114190
Přípravek Deko618.10.20095556
Recept na čalamádu218.10.20086878
indicke pickles229.7.20084010
kapusta621.7.20085306
Kvasná nádoba32.7.20087147
Další diskuze na téma Nakládání najdete na serveru ZAHRADA.cz
Úvodní stránka | Informace o serveru | Podněty a připomínky | Kosmetika
(c) Lupo Media 1999 - 2014