Ú v o d n í   s t r á n k a  |  Kontakty   
Připravte si ty největší dobroty na kvalitních grilech Weber


Mléko a sýry > Výroba domácího sýra

Zahrada, rostliny, ovoce, zelenina, zahradní technika, motorové pily, bazény a jezírka
Nejnovější příspěvky v tomto vláknu:
Díky za recept. Ze čtyř litrů mléka jsem měl..., host, 19.9.2012
Nedá se nahradit ani octem ani citronem, citron dá..., host, 11.7.2011
Dobrý den, prosím Vás nemáte recept na dom..., host, 17.2.2010
 Zítra si jdu koupit domácí mléko, tady u ..., host, 26.11.2009
Z kupovaného mléka to jde, ale sýrové hmoty je ..., host, 24.11.2009
Stránky: 1, 2, 3 | Zobrazit celou diskuzi   

Výroba domácího sýra


host - xxx.xxx.244.161 (?)
14.3.2009 23:07, počet návštěv: 68265
Přejít na: tento příspěvek (zjistit adresu)

Dnes je doba, kdy zemědělci stávkují a žádají vyšší výkupní ceny za mléko. Co s ním? Lít do kamálu- to přece ne. Zkusme vyrobit domácí sýr. Pamatuji, že nás kdysi babička krmila homolkami z kamenného hrnce, a to bylo něco. Jak se to dá udělat? Taky se dá udělat nějak tvrdý sýr za pomoci sody. Zkuste rozvinout diskusi na téma výroba domácích sýrů. Něco jednoduchého a dobrého. Dobrou chuť.

Připojit reakci   
   

Výroba domácího sýra


host - xxx.xxx.87.2 (?)
15.3.2009 0:02
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

tak základní technologii znám, sám jsem pár kousků sýra udělal, ale pro pokusy jsem si koupil pasterizované, odstředěné. Stačí ho ohřát a vysrážet renetem, pak ochutit a v plátenku pověsit odkapat. Se surovým mlékem jsem to zkusil dvakrát a došel jsem k následujícímu závěru, je třeba mléko odstředit, zbavit zbytečného tuku, jinak máte mastnou kaši, pak pasterzovat a následně zase použít renet a odkapat v plátnu. Fígl dobrých sýrů začíná poté, co získáte sýrovou hmotu, ochucování a zrání. V.R.

Připojit reakci
   

Výroba domácího sýra


host - xxx.xxx.176.49 (?)
15.3.2009 0:21
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu) Připojit reakci
   

Výroba domácího sýra


host - xxx.xxx.244.161 (?)
15.3.2009 0:35
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Co to zkusit z koupeného tvarohu? Nechat v teple v misce zklihovatět, a pak co dál? Třeba i sníst.

Připojit reakci
      

Výroba domácího sýra


host - xxx.xxx.244.161 (?)
15.3.2009 0:52
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

To je nejjednodušší doma udělaný sýr a smrdí /voní/ jako olomoucký.Ale je dobrý. Ale jak udělat ty homolky z tvarohu, to nevím. Někdo poraďte, za týden by mohla být dobrá snídaně. Tak dobrou sýrovou chuť.

Připojit reakci
         

Výroba domácího sýra


host - xxx.xxx.176.49 (?)
15.3.2009 7:27
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

tvaroh sa robi z mlieka kysleho ohrievanim a naslednym vyzrazanim... syr hrudkovy sa robi z mlieka cerstveho... osobne nemam skusenost s vyrobou z mlieka kupovaneho, pasterizovaneho a osetreneho, vzdy sme vsetko vyrabali z mlieka cerstveho neodstredeneho s plnym obsahom tuku...

Připojit reakci
      

Výroba domácího sýra


PP. [PE, 550] (51) - xxx.xxx.128.44 (?)
18.3.2009 17:35
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Nechat v teple v misce zklihovatět, a pak co dál?

---

A pak vzít kastrůlek, dát kousek másla a celou tu hmotu na něm pomalu roztavit dohladka. Pak přidat přiměřeně papriky, případně ještě dosolit a vylít do misky (může se nechat v tom kastrůlku) Předpoklad je: tvrdý tvaroh, rozdrobený, prosolený, pokmínovaný před naložením. Po ztuhnutí se to dá jíst a není to špatné. Někdo přidává při tavení i vajíčko, ale to se mi nelíbí. Pozor, vůně je lehce tvarůžková, kdo nemá rád, ať nezkouší.

Připojit reakci
   

Výroba domácího sýra


host - xxx.xxx.128.44 (?)
15.3.2009 8:25
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Výchozí předpoklad je částečně nesmyslný. Sýr by se musel dělat přímo u producenta mléka. Možná 99% čtenářů fóra si musí mléko koupit a tím výkupní cenu potvrdí. Na výrobu domácího sýra je na internetu řada odkazů a opravdu to není jednoduché jak na vybavení tak na přesnou technologii. A co s tím vyrobeným sýrem? Kdž budete zachraňovat výkupní ceny, nákup 5. litrů mlíka jednou za měsíc asi cenu nezachrání.

Připojit reakci
      

Výroba domácího sýra


host - xxx.xxx.244.161 (?)
15.3.2009 10:49
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Promiň, s tím mlékem ve velkém, to byl jen takový úvod, smyslem fóra bylo opravdu jen něco o sýrech jen tak doma-pokusničení. Nic ve velkém. Něco jako domácí klobásy atd.

Připojit reakci
         

Výroba domácího sýra


host - xxx.xxx.87.2 (?)
15.3.2009 10:58
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

co jsem to od včerejška prošel, dost lidí si tu plete sýr s tvarohem. Ten odkaz na výrobu z ovčího sýra je pěkný. Je třeba si všimnout, že sýr se dělá srážením (Slováci renetu říkaji syridlo) to prostě nejde zaměnit s kysnutím mléka na tvaroh. Sýr se vytváří napřiklad v žaludku telete,  protože telata mají tvorbu přírodního renetu, aby byla schopna mléko vůbec užít.

Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky) >> | 1, 2, 3 | Zobrazit celou diskuzi   
Založit nové téma Nápověda
  Název diskusního téma   Počet příspěvků   Datum   Počet návštěv
Mlékomat a podobně817.8.2014671
Brynza, ovčí sýr, korbáčky1920.4.20146030
Výroba domácího sýra2919.9.201268266
Úvodní stránka | Informace o serveru | Podněty a připomínky | Kosmetika
(c) Lupo Media 1999 - 2014